— Presidenten har vært helt entydig. Han støtter ikke Kyotoavtalen, sa presidentens talsmann Ari Fleischer onsdag kveld. - Ingen interesse - Nei, vi har ingen interesse av å sette den avtalen ut i livet, sa Christie Todd Whitman til New York Times. Whitman er politisk utnevnt sjef for USAs forurensningstilsyn, EPA.

USAs dødsdom over Kyotoavtalen, den eneste som forsøker å gjøre noe med utslippene av klimagasser, vil møte sterke protester fra europeiske land og fra internasjonale miljøorganisasjoner.

Kyotoavtalen vil også komme opp i samtalene mellom Bush og Tysklands statsminister Gerhard Schröder i Washington torsdag.

USAs klare motstand tvinger også fram en diskusjon om mulighetene for å få til en internasjonal klimaavtale uten amerikansk deltakelse.

Trekke seg Washington Post skriver at Det hvite hus for kort tid siden undersøkte hvilke juridiske muligheter de har til rett og slett å trekke underskriften fra avtalen, som ble inngått i Kyoto i Japan i 1997.

Men Fleischer sa at siden avtalen ikke har trådt i kraft, er det heller ingenting å trekke seg fra. Bush har beordret en ny gjennomgang av klimaspørsmål i regjeringen, la han til.

Kyotoavtalen forplikter industrilandene til å redusere sine utslipp av CO2 og andre klimagasser, som forskerne mener bidrar til omfattende og skadelige klimaendringer.

Kyotoavtalen er undertegnet av over 170 land, blant dem USA. Men verken USA eller andre industriland har foreløpig ratifisert, det vil si formelt godkjent, avtalen. EU-landene har erklært at de vil forsøke å ratifisere avtalen innen 2002. USA går nå motsatt vei.

For et par uker siden skrev Bush et brev til republikanske senatorer og lovet at han likevel ikke vil redusere utslippet av CO2 fra amerikanske kraftverk, slik han lovet under valgkampen. Bush-utspillet ble sett som svært pinlig for EPA-lederen Christine Todd Whitman.

(NTB)