I tillegg har amerikanerne innført straffetiltak mot mer enn 20 iranske enkeltpersoner, banker og andre forretningsselskaper. Sanksjonene rettes også mot forsvarsdepartementet i Teheran, sa tjenestemenn i Washington torsdag.

Hensikten med tiltakene er først og fremst å få Iran til å stanse sitt atomprogram, som har vakt sterk uro på vestlig hold. De vestlige landene tror iranerne forsøker å skaffe seg atomvåpen, og fester ikke lit til forsikringer om at programmet bare tjener sivile formål.

«Støtter opprør»

Den amerikanske regjeringen mener Iran støtter talibangeriljaen i Afghanistan og sjiamuslimske opprørere i Irak. Utenriksminister Condoleezza Rice sa onsdag at de nye sanksjonene er en straff for iranernes atomvirksomhet og salg av raketter til andre land.

– Qods-styrken utpekes spesielt som en global terroristgruppe, opplyste tjenestemenn i Washington ifølge nyhetsbyrået AP. Den får dette stempelet som følge av sin virksomhet i Afghanistan, Irak og Midtøsten for øvrig, ble det sagt.

Qods er ifølge nyhetsbyrået AFP revolusjonsgardens avdeling for operasjoner utenfor Irans grenser. Revolusjonsgarden betegnes som «den mektigste delen av Irans militære styrker», men driver dessuten bygningsselskaper, farmasøytiske fabrikker og oljevirksomhet.

Rice optimist

Utenriksminister Rice tror den planlagte fredskonferansen for Midtøsten vil finne sted som planlagt senere i år. Rice er optimist, selv om Saudi-Arabia ikke ennå ikke har meldt seg som deltaker. Så langt virker den israelsk-palestinske konflikten like fastlåst som før.

– De arabiske landene må være med på dette byggeprosjektet helt fra starten av, så å si fra første etasje. Og det er der vi har forsøkt å få dem inn, sa Rice til utenrikskomiteen i Representantenes hus i Washington tidligere denne uken.

Rice skal i dagene fra 4. til 6. november igjen besøke Midtøsten for å drøfte situasjonen med Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas. Det langsiktige målet er opprettelse av en egen palestinsk stat, sier amerikanske talsmenn.

REVOLUSJONSGARDEN: Den iranske revolusjonsgarden på marsj i Teheran. USAs regjering anklager garden for å bidra til spredning av masseødeleggelsesvåpen, og gardens elitestyrke Qods for å støtte terrorisme. Amerikanerne trapper nå opp de økonomiske straffetiltakene mot Iran, for å få regjeringen i Teheran til å avstå fra innblanding i andre land og stanse sitt atomprogram.
MORTEZA NIKOUBAZL