John Thune (50) som ligger godt an til å bli Barack Obamas motkandidat ved valget i 2012, har norske aner, forteller Norge i Dag.

Forfedrene emigrerte fra Sunnfjord på begynnelsen av 1900-tallet da to unge brødre fra Vevring bestemte seg for å dra til Amerika.

Vel fremme byttet Nikolai og Mathias Gjelsvik etternavn til Thune etter en gård de hadde jobbet på i Bergen. Nikolai ble Nick Thune, fikk sønnen Harold, som i sin tur fikk John i 1961.

Slo demokrat-topp

John Thune var sine forfedre høy av vekst, og ble en dyktig basketballspiller. Han tok business-utdannelse, før han gikk inn i politikken. I 1996, etter en innholdsrik politikerkarriere i Sør-Dakota, ble han valgt inn i representantenes hus.

I 2004 vant han en valgduell mot den kjente demokraten Tom Daschle, og Thune ble en nasjonal figur.

I fjor fikk han like godt 100 prosent av stemmene da han forsvarte senatorplassen. Årsaken var demokratene ikke klarte å mønstre en motkandidat.

Norske verdier

John Thune er en sterk motstander av abort og homoekteskap og snakker om verdiene som hans norske forfedre har lært ham — gudsfrykt og nøysomhet.

Thune ligger bak Mitt Romney og Mike Huckabee på målingene, men mediekommentatorene er enige om at han har presidentkvaliteter.

Slik presenterer han seg selv på YouTube:

PS! Det er ikke første gang en norskættet politiker når langt i politikken i USA. Walter Mondale har også aner fra Sogn og Fjordane. Han var visepresident under Jimmy Carter.

KARISMATISK: John Thune taler under en konferanse i regi Conservative Political Action i Washington tidligere i februar. FOTO: Scanpix