Den amerikanske regjeringen vil likevel vil ha en avklaring om den tyrkiske nasjonalforsamlingens "nei" til å la over 60 000 amerikanske soldater bruke landet som base for et angrep mot Irak. Dette angrepet skulle åpne nordfronten i en tofrontskrig.

— USAs militære planleggere lever av å forutse problemer. Våre planer er fleksible nok til å møte en hver forandring, sa en framtredende amerikansk tjenestemann som ba om å gå være anonym til nyhetsbyrået Reuters lørdag.

Ventet ja

Amerikanerne hadde forberedt seg på å kunne hilse velkommen den tyrkiske nasjonalforsamlingens "ja" til USAs soldater på tyrkisk jord i tilfelle en krig mot Irak.

— Vi søker en avklaring og venter på den tyrkiske nasjonalforsamlingens avgjørelse, sier talskvinne i det amerikanske utenriksdepartementet, Tara Riegler.

— Hva gjorde de? plumpet en tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet ut med da han hørte at resultatet ikke gikk i USAs favør.

Ny votering? br/> Statsminister Abdullah Gul ville lørdag kveld ikke si noe om regjeringen skal prøve å få avtalen gjennom i nasjonalforsamlingen en gang til.

— Vårt land og regjering er inne i en kritisk periode, sa Gul etter det ble kjent at det ikke ble flertall for avtalen.

Resultatet i nasjonalforsamlingen er ikke nødvendigvis endelig. Regjeringen kan anmode en ny votering når den vil, i følge eksperter på den tyrkiske grunnloven.

Ugyldig

Avtalen hadde i forkant vært forhandlet fram mellom den tyrkiske regjeringen og USA. 264 representanter stemte for, mens 251 stemte imot og 19 avsto.

Dette ble først presentert som et flertall for avtalen, men opposisjonen protesterte og viste til at minst halvparten av de tilstedeværende representantene - 267 - måtte stemme for dersom vedtaket skulle være gyldig.

Presidenten i nasjonalforsamlingen, Bulent Arinc, bekreftet kort tid etter at avtalen om amerikansk styrkeutplassering ikke fikk det nødvendige flertall.

Tyrkias beslutning vil kunne få store konsekvenser for USA, som hadde håpet å sende 62 000 soldater til landet for å åpne en nordlig front i en eventuell krig mot Irak.

Beslutningen om å si nei til avtalen innebærer samtidig at Tyrkia kan se langt etter milliardstøtten USA hadde lovet som motytelse.

(NTB)