VIGGO RAVN Buenos Aires

Det vil skje hvis det amerikanske senatet til neste år godkjenner en lovpakke med en rekke skjerpende tiltak mot illegal immigrasjon, heriblant oppføringen av en 1200 km lang mur langs grensen mellom USA og Mexico.

Lovpakken inneholder også forslag om at illegale immigranter som oppholder seg i USA vil bli betraktet som alvorlige forbrytere og dermed straffes som slike. Før lovpakken ble vedtatt i Representantenes hus, var hovedargumentene for skjerpingene bedre grensekontroll og respekt for amerikansk lovgivning gjennom strengere straff til menneskesmuglere og arbeidsgivere som leier illegal arbeidskraft. Foreløpig har den planlagte muren tiltrukket oppmerksomheten og skarp kritikk fra mange hold, bl.a. den meksikanske regjeringen.

Presidenten i Mexico, Vicente Fox, har betegnet planene som «en overtredelse av immigrantenes frihetsrettigheter» og «et dårlig signal fra en nasjon som brisker seg av å være et immigrantland». I Mexico er den rådende oppfatningen at fem års forsøk på å oppnå en avtale med et minimum av fordeler for immigranter, har slått feil. Blant annet har president Bush til meksikanernes store ergrelse ikke klart å få et midlertidig gjestearbeidsprogram for mange av de millioner av immigranter som allerede bor i USA, til å bli en del av lovpakken.

Først i 2006 er det ventet at Senatet i USA vil begynne forarbeidet til en reform av immigrasjonslovgivningen.

Flere menneskerettsgrupper har gitt uttrykk for sin motstand, og i går fulgte Mexicos utenriksminister, Luis Ernesto Derbez, opp ved å kalle byggeplanene for «en fullstendig idiotisk sak, som man ikke har sett maken til siden Berlin-muren».

Mexicos nasjonale kommisjon for menneskerettigheter anslår at 70 prosent av alle de meksikanske immigrantene som setter kursen nordover, er illegale. Kommisjonen mener at planene om en mur «legemliggjør den økende tendensen til å kriminalisere immigrasjon».

Man antar at 11 millioner mennesker lever i USA uten oppholdstillatelse.