Washington kjører en hemmelig etterretningskampanje rettet mot FN-ledelsen, ifølge WkiLeaks lekkasjer som britiske Guardian har fått tilgang til. Etterretningskampanjen skal være rettet mot FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og faste medlemmer av Sikkerhetsrådet.

**Les også:

— Iran har fått raketter fra Nord-Korea**

Angrep

Ordren om å samle inn informasjon, som synes å viske ut grensene mellom diplomati og spionasje, var utstedt til amerikanske diplomater i utenriksminister Hillary Clintons navn i juli 2009.

Flere aviser la søndag kveld ut informasjon basert på flere tusen amerikanske dokumenter de har fått fra WikiLeaks.

Medier som Guardian, New York Times, Le Monde og Spiegel har fått tilgang til dukomentene Wikileaks sitter på, og det er ventet at Wikileaks selv vil publisere en stor mengde dokumenter ved 22.30-tiden søndag kveld.

Offentliggjøringen skjer til tross for sterke advarsler og kritikk fra USA.

Ifølge WikiLeaks var nettsiden deres søndag under under et hackerangrep som hindret folk å komme inn på siden. Offentliggjøringen av dokumentene skjedde likevel gjennom aviser som The Guardian, Le Monde og New York Times.

Det er offentliggjort flere tusen amerikanske dokumenter som i stor grad stammer fra utenrikstjenesten.

2,7 millioner dokumenter

Lekkasjen kan dreie seg om så mange som 2,7 millioner dokumenter som er sendt fra amerikanske utenriksstasjoner i utlandet til myndighetene i Washington i tidsrommet 2006–2009.

Ifølge tall som er gjengitt i Guardian er 763 dokumenter merket «Embassy Oslo».

Dette skal være korrespondanse mellom den amerikanske ambassden i Oslo og utenriksdepartementet i USA i årene fra 1966 til 2010, og det siste er datert 26. februar i år.

Til sammenligning er det lekket 671 dokumenter fra Stockholm, 601 fra Helsingfors og 297 fra USA-ambassaden i København, ifølge NTB.

Flest dokumenter i materialet ble sendt fra ambassaden i Tyrkias hovedstad Ankara, der antallet kommer opp i 7858.

En gjennomgang TV 2 har gjort av listen over dokumentene fra ambassaden i Oslo, viser at det er sendt hjem informasjon både om nedrustning, petroleumsindustrien, atomvåpen, salg av militært utstyr og terrorisme.

USA fordømmer publiseringen og Det hvite hus kaller offentliggjøringen uforsvarlig og farlig. Amerikanske myndigheter mener lekkasjen av dokumentene kan sette liv i fare og skade USAs bånd til allierte.

Saken oppdateres.