I et brev til den amerikanske kongressen sa Hammadi at delegasjonen vil få frihet til å besøke hvilken som helst installasjon som det påstås utvikler masseødeleggelsesvåpen.

Han sa også at delegasjonen kan være så stor som kongressen måtte bestemme, og at den kan ta med seg alle eksperter den mener er relevant, både på kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen. Han foreslo at den kunne være i Irak i for eksempel tre uker.

Siden invitasjonen er rettet til den amerikanske kongressen, kan Det hvite hus ikke nekte hvis en kongressrepresentant skulle ønske å takke ja til å dra.

"Positivt"

Den amerikanske administrasjonen mener det ikke er nødvendig med noen diskusjoner med sikte på å slippe våpeninspektører inn. Ifølge Sean McCormack, talsmann for det nasjonale Sikkerhetsrådet, er ikke våpeninspeksjonene i seg selv et mål. Målet for det internasjonale presset mot Irak er å fjerne Iraks mulighet til å utvikle eller skaffe seg masseødeleggelsesvåpen, opplyser McCormack.

FNs generalsekretær Kofi Annan sa mandag at samtaler mellom Irak og FNs våpeninspektører vil bli vurdert dersom Irak følger Sikkerhetsrådets krav til hva som skal diskuteres.

Annan sier det er positivt med invitasjon fra Irak om å la lederen for FNs våpeninspektør, Hans Blix, og hans team komme til landet til samtaler.

— Men vi har selvfølgelig helt klare krav, og hvis Irak respekterer dem, tror jeg invitasjonen kan bli vurdert, sa Annan i FNs hovedkvarter.

Sikkerhetsrådet skulle diskutere invitasjonen mandag.

Opposisjon

USA forsøker samtidig å samle og ruste den irakiske opposisjonen mot Saddam Hussein. Den fremstående irakisk-kurdisk lederen, Jalal Talabani, besøker i den forbindelse tirsdag Tyrkia i forkant av et møte i Washington med irakisk opposisjon.

Talabani som leder partiet Kurdistans patriotiske union, PUK, skal ha samtaler med tyrkiske diplomater for å diskutere situasjonen i Irak.

Tyrkia er imot et amerikansk angrep på Irak. Landet frykter økonomiske konsekvenser av en krig i nabolandet, og at uro i Irak kan føre til dannelsen av en uavhengig kurdisk stat i det nordlige Irak.

(NTB)