USA anklager Serbia for manglende sikkerhet ved ambassaden etter at det ble klart at det ikke var politi i nærheten da angrepet startet torsdag. Dette er forkastelig, understreket Washington og krevde en reaksjon fra FNs sikkerhetsråd.

– Beskjeden er klinkende klar: Situasjonen er uutholdelig. De må handle øyeblikkelig og bistå med nok sikkerhetsstyrker så ambassaden og de ansatte ikke blir angrepet, sier talsperson Sean McCormack i det amerikanske utenriksdepartementet.

Fordømmer angrepene

FNs sikkerhetsråd fordømmer angrepene på utenlandske ambassader i Beograd og ber serbiske myndigheter gjenopprette ro og orden.

– Rådet fordømmer på det sterkeste mobbens angrep på ambassader i Beograd som har resultert i skader på ambassadebygningene og satt diplomatisk personell i fare, heter det i en uttalelse fra Sikkerhetsrådet.

Også EU fordømmer angrepene i den serbiske hovedstaden, og utenrikssjef Javier Solana sier volden er uakseptabel.

Serbiske myndigheter beklager

Forlegne serbiske myndigheter understreket torsdag at angrepene mot utenlandske ambassader er uakseptable. Dette er beklagelige handlinger utført av ekstremister, sier den serbiske utenriksministeren.

– De skader bildet av Serbia i utlandet, de representerer ikke det serbiske folks følelser, sier utenriksminister Vuk Jeremic.

Den amerikanske viseutenriksministeren Nicholas Burns har nå ringt både statsminister Vojislav Kostunica og utenriksminister Vuk Jeremic for å gjøre det klart at de blir holdt ansvarlig for den videre sikkerheten ved ambassaden.

RASER: Demonstranter satte torsdag fyr på den amerikanske ambassaden i Beograd. Amerikanske myndigheter raser over den manglende sikkerheten ved ambassaden.
REUTERS/SCANPIX
ÉN OMKOM:Opprørspoliti prøver å få kontroll over rasende demonstranter ved den amerikanske ambassaden i Beograd torsdag. Ambassaden ble satt i brann, og én person omkom.
REUTERS/SCANPIX