Iran prøveskjøt i alt ni raketter, en av dem av typen Shahab 3, som har en rekkevidde på 2.000 kilometer. Det betyr at den kan ramme Israel og amerikanske baser i Golf-området.

– Målet med denne handlingen er å vise fiendene som har truet Iran med skarp ordbruk de siste ukene, vilje og autoritet, sier leder i den iranske revolusjonsgarden Hossein Salami, ifølge den statlige kringkastingen IRIB.

Den TV-sendte prøveoppskytingen demonstrerer at Irans trussel om å slå til mot Israel og den amerikanske marinen i Golfen dersom USA angriper landet, er mer en tomme ord.

– Dette er Iran som sier: Vi kan måle oss med dere om det kommer til det, sier Andrew Brooks ved Det internasjonale instituttet for strategiske studier.

Men han understreker at noen raketter ikke vil være nok til å skremme Israel fra å angripe, dersom de anser det som nødvendig for å hindre at Iran utvikler atomvåpen.

– Ikke konfrontasjon

Det hvite hus ber Iran øyeblikkelig stanse utviklingen av raketter og ikke utføre flere prøveoppskytninger. USA og FNs sikkerhetsråd er innstilt på en diplomatisk løsning på konflikten med Irans atomprogram, framholder Washington.

– Iran bør unngå å utføre flere prøveoppskytninger hvis de virkelig ønsker å oppnå verdens tillit, sier talsmann for Det hvite hus, Gordon Johndroe.

Men forsvarsminister Robert Gates understreker at USA og Iran ikke er på randen av militær konfrontasjon.

– Jeg tror alle er klar over hva som vil bli konsekvensene av enhver form for konflikt, sier Gates.

Han understreker at USAs strategi for øyeblikket fremdeles er å satse på en diplomatisk løsning.

Samtaler

Vestlige stormakter frykter at Irans urananriking er ment brukt til atomvåpen, men Iran insisterer på at formålet er å utvikle kjernekraftverk for å dekke landets energibehov.

USA, Kina, Russland, Tyskland, Storbritannia og Frankrike har lagt fram et tilbud om økonomiske insentiver for å få Iran til å innstille sitt atomprogram.

– Vesten har akseptert å gå inn i forhandlinger med Iran, og det er den beste løsningen, sier nestleder i Irans atomenergiorganisasjon, Mohammad Seedi.

Ifølge Iran vil samtalene starte i løpet av noen dager. Men Iran har ikke signalisert at de vil innstille atomprogrammet, slik de seks landene bak tilbudspakken krever.

– Beskjeden utvikling

– Mens Iran forsøker å gi inntrykk av fremgang i atomprogrammet, er egentlig fremdriften ganske beskjeden, sier politisk rådgiver i det amerikanske utenriksdepartementet, William Burns.

Han mener at sanksjonene mot Iran også har gjort det vanskeligere for landet å utvikle en rekke våpen. Men han advarer iranske myndigheter mot å fortsette anrikningen av uran.

– Dersom de fortsetter i dagens spor, vil det medføre høye og økende kostnader for Iran, advarer Burns.