«En levedyktig terrortrussel». «Fullt funksjonell og operasjonell».

Slik beskrev den amerikanske ambassaden i 2009 al-Qaidas nettverk i Algerie – AQIM, ifølgeAftenposten.no.

Mannen som står bak terroraksjonen i Algerie og kidnappingen av ni norske Statoil-ansatte, Mokhtar Belmokhtar, har i en årrekke stått sentralt i AQIM, inntil han rett før jul brøt ut og etablerte sin egen gruppe.

— Skrikende og uforsonlig

I en hemmeligstemplet rapport fra den amerikanske ambassaden fra mars 2009, ble det tegnet et dystert bilde av landet hvor Statoil ifølge tidligere anslag har investert minst 15 milliarder kroner.

«AQIM har vært skrikende og uforsonlig i sine oppfordringer til jihad og angrep på amerikanske og vestlige interesser», heter det i dokumentet som er stemplet «secret», men ble offentlig gjennom Wikileaks-lekkasjene.

Statoils Algerie-eventyr

850 kilometer dypt inn i Saraha sørøst i Algeria nær grensen til Libya ligger gassproduksjonsanlegget In Amenas, hvor Statoil eier 50 prosent av prosjektet, sammen med britiske BP og Algeries statlige energiselskap Sonatrach.

I tillegg til In Amenas hvor terroristene slo til i går, eller Statoil 31 prosent av In Salah-feltet. Samtidig fikk Statoil i 2004 operatørskapet for blokken Hassi Mouina, et området på 23.000 kvadratkilometer.

Advarte mot terror

Den amerikanske ambassaden pekte på at al-Qaidas styrkede posisjon i området har ført til økt rekruttering, bedre muligheter til å finansiere terror – med dystre følger:

 • Veibomber.
 • Koordinerte militære angrep.
 • Økt bruk av selvmordsbombere, «bombevester», «kvinnelige selvmordsbombere» og «kamikaze motorsykkel-angrep med bomber».
 • Fra 2008 økte beslagene som følge av ulovlig våpenimport.

Fritt frem ingenmannsland

Kontrollen av landegrensene i Algerie beskrives av amerikanerne i det hemmelige notatet som «ineffektiv».

Med flere tusen kilometer grense til Libya, Niger, Mali, Tunisia og Marokko, er det lett for terroristgrupper å bevege seg inn og ut av landet.

Angrep fortsetter å skje fra tid til annen i «de fleste delene av landet», bemerket ambassaden i Wikileaks-lekkasjen fra 2009. Slik har det vært siden:

– Disse gruppene har tatt gisler i en årrekke og gjennomført en rekke aksjoner siden 2009, sier Mali-ekspert Tor-Arve Benjaminsen ved Universitetet for MIljø- og biovitenskap på Ås.

Han bekrefter bildet av at terroristgrupper som den som har kidnappet de ni Statoil-ansatte, har kunnet bevege seg relativt fritt i ørkenområdene i Sahara:

– Det er et ingenmannsland. Det er i praksis fritt frem. De ulike terrorgruppene har lang tid konkurrert om smuglerrutene gjennom Sahara, sier Benjaminsen

Han viser til at fransk TV har rapportert at Belmokhtar brøt med AQIM nettopp på grunn av uenighet om kontrollen med smuglerruter.

– Slik sett kan det var rene økonomiske årsaker som ligger til grunn for det situasjonen vi har i Algerie nå, sier Benjaminsen.

Flere terrorgrupper

Den amerikanske ambassaden pekte i 2009 på at minst tre større terrornettverk opererer i Algerie:

AQIM: Dette er al-Qaidas filial for «landene i islamsk Maghreb». Gruppen kalte seg tidligere GSPC (Salafist Group for Preaching and Combat), og ble etablert i slutten av 90-tallet, til tross for at algeriske myndigheter hadde gjennomført en stor og til dels vellykket «anti-terror-operasjon».

DHDS: Djamaat Houmat Eddawa Essalafia – «gruppen av beskyttere av salafistenes prekener» – ble etablert allerede i 1995 da den tidligere store terrororganisasjonen GIA ble splittet.

«Gruppen, ledet av Slim Abbassi, ble påførst en rekke tap i 2008 da noen av medlemmene ble drept eller arrestert av sikkerhetsstyrkene». Amerikanerne anslo at gruppen etter dette hadde mindre enn 100 medlemmer, og sto sterkest i Relizane, Tipaza og Chlef.

GIA: «Groupe Isamique Arme» var en «formidabel» terrorgruppe på 90-tallet, som sto bak drap på både franskmenn, russere og polakker. Gruppen er sterkest i områdene ved Medea og Blida.

«Gruppen er blitt redusert av tilstedeværelsen til AQIM, og rammet av problemer med rekruttering, finansiering og andre logistiske problemer. Som følge av dette er angrep på sivile, kidnappinger og andre former for kriminalitet for å fylle deres kister, blant deres aktiviteter for å opprettholde deres eksistens», påpeker den amerikanske ambassaden.

Du kan lese hele dokumentet her:

03.04.2009: ALGIERS: SECURITY ENVIRONMENT PROFILE QUESTIONNAIRE

Grobunn for terror

Det en rekke årsaker til at Algerie er et farlig land, mente amerikanerne i 2009:

 • Økte levekostnader.
 • Høy arbeidsledighet.
 • Liten mobilitet.
 • Mistillit til politiske prosesser og myndigheter.
 • Manglende helsetjenester.
 • Misnøye med skole- og utdanningssystemet.
 • Akutt mangel på boliger.

Fikk Støre til å flytte ambassaden

Statoils satsing i Algerie er så stor at selskapet fikk Regjeringen til å flytte den norske ambassaden fra Tunisia til Algerie i 2007.

— Algerie er viktig for Norge, sa tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB da han besøkte landet i mars 2012.

For Norge er det også av stor interesse å være med når Algerie åpner for oljeleting offshore i kystområdene.

Hit nådde ingen arabisk vår

Men til tross for den amerikanske bekymringen – den arabiske våren kom aldri til Algerie. En av de viktigste årsakene til det er trolig de enorme olje- og gassinntektene til regimet.

Inntektene fra blant annet Statoil har gått til å ansette tusenvis av ungdommer i statlige bedrifter, hvor de strengt tatt ikke har noen arbeidsoppgaver.

Det styrende regimet har sikkerhetsapparat på 170.000 politifolk. Og lønningene deres er høye, nettopp for å sikre deres lojalitet.