Amerikanerne har den siste tiden økt det militære nærværet i det voldsherjede landet. Den amerikanske marinen har bekreftet at hangarskipet «Eisenhower» nå ligger i beredskap utenfor kysten av Somalia. I tillegg forsøker førerløse fly å overvåke hvor islamistene tar veien.

Tirsdagens kraftige luftangrep var rettet mot flere landsbyer i Ras Kamboni-området sør i landet, og målet var tre antatte al-Qaida-ledere. En somalisk regjeringstalsmann sier at over 30 personer ble drept, men en amerikansk militærtalskvinne sier at USA ikke kan bekrefte det. Det er heller ikke kjent om de tre som var målet for angrepet, er blant de drepte, eller om de kom seg unna, melder nyhetsbyrået Reuters.

De tre var alle ettersøkte for bombingen av de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam i 1998.

– Norge må protestere

I Norge får det amerikanske angrepet kritikk. Flyktninghjelpen mener angrepet ødelegger mulighetene for en fredelig løsning på konflikten på Afrikas Horn, og at en formell norsk protest er på sin plass.

– En slik unilateral militær aksjon som det USA har gjennomført, kan ikke aksepteres. Enhver militær aksjon vil gjøre den humanitære situasjonen vanskeligere, samtidig som denne type operasjoner ikke nødvendigvis bidrar til politisk stabilitet, sier generalsekretær Tomas C, Archer i Flyktninghjelpen.

Nestleder i Stortingets utenrikskomité, Erna Solberg (H), krever at USA straks kommer med en begrunnelse for hvorfor angrepet ble gjennomført.

– Det er viktig å kunne rettferdiggjøre at dette var nødvendig, sier hun til NRK.

Stor ildkraft

Tirsdagens angrep ble gjennomført med et AC-130 fly fra de amerikanske spesialstyrkene som til daglig er stasjonert ved en amerikansk militærbase i Djibouti. Denne flytypen har en ildkraft på tusenvis av skudd i sekundet.

Angrepet var rettet mot flere små landsbyer utenfor havnebyen Kismayo.

– Eksplosjonene rystet landsbyen vår også, sier Hussein Abdi. Han bor i nabolandsbyen Afmadow, som ikke ble direkte rammet av angrepet.

Han forteller at et titall flyktninger søkte tilflukt i landsbyen hans, og de fortalte at mange var drept.

Tett samarbeid

Den somaliske overgangsregjeringen har bedt USA om hjelp, og en regjeringstalsmann sier at de på forhånd var varslet om angrepet. Somalias interimspresident Abdullahi Yusuf Ahmed forsvarer angrepet og sier det var «det riktige å gjøre».

USA støttet Etiopias invasjon av Somalia og skal ha bidratt med våpen og rådgivere i offensiven mot islamistene som hadde tatt makten i Mogadishu.

Amerikanerne forsyner nå etiopiske styrker med etterretningsinformasjon om hvor islamistene og deres påståtte al-Qaida-venner har tatt veien, og etiopiske jagerfly, kamphelikoptre og stridsvogner har på bakgrunn av denne informasjonen gjennomført angrep.

– Vi vil sørge for at terroristene ikke flykter fra Somalia sjøveien, sier Charlie Brown, talsmann for den amerikanske marinens femte flåte, til AP.

Det er imidlertid ikke kommet opplysninger om noen ettersøkte eller mistenkte terrorister er tatt til fange av amerikanerne.