Obama-administrasjonen trapper opp presset mot Israel for å akseptere en palestinsk stat og en slutt på bygging av nye bosetninger på okkupert palestinsk jord.

Samtidig som Israels president Shimon Peres tirsdag besøkte Washington, oppfordret visepresident Joe Biden den nye statsministeren Benjamin Netanyahu til å forplikte regjeringen til en tostatsløsning.

Diplomati Etter et møte med president Barack Obama i Det hvite hus som ble lenger enn planlagt, ga Peres en forsiktig tilslutning til Obamas forsøk på å åpne en dialog med Iran.

Han sa at det beste ville være om Obamas diplomati bidrar til å hindre at Iran utvikler atomvåpen og stanser sin støtte til Hizbollah og Hamas.

Siden han ble innsatt som statsminister i mars har Netanyahu avvist å anerkjenne palestinernes rett til en egen stat, til stor fortvilelse for amerikanske, europeiske og arabiske ledere.

I stedet for å prioritere fredsprosessen med palestinerne har han fokusert på Irans arbeid for å utvikle atomvåpen og den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejads utspill mot Israel.

Veikart Men Peres sa at Netanyahu har forpliktet seg til å respektere Veikartet som USA, EU, Russland og FN tegnet opp og som baserer seg på en tostatsløsning.

Netanyahu kommer senere denne måneden på sitt første besøk til Washington som statsminister.

Det var i en tale til den jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC at Biden kom med sin utfordring til Israel, i sterkere ordelag enn det Obama kom med under et møte med Jordans kong Abdallah i forrige måned.

– Dere kommer ikke til å like det jeg nå sier. Men Israel må arbeide for en tostatsløsning, dere bør ikke bygge flere bosetninger, de ulovlige bosetninger må fjernes, og palestinerne må få bevegelsesfrihet, fortsatte han med henvisning til isolasjonen av den palestinske befolkningen på Gazastripen.

Han understreket samtidig at Israels sikkerhet fortsatt har høyeste prioritet.

Si din mening om Midtøsten-krisen her.

REUTERS