Begge hendelsene fant sted i 2004 og er blitt avslørt av den amerikanske borgerrettighetsgruppen American Civil Liberties Union (ACLU). Gruppen har ved hjelp av offentlighetsloven fått tak i to dokumenter som viser at irakiske koner er brukt som pressmiddel.

I det ene tilfelle pågrep en militær spesialgruppe en trebarnsmor for å få mannen hennes til å overgi seg, ifølge rapporten fra en etterretningsoffiser i Defence Intelligence Agency (DIA).

Det andre tilfellet ble avslørt ved hjelp av en e-post hvor en militær offiser spør en kollega om han «har satt en lapp på døra for å få ham til å hente kona».

– Dette er ikke en akseptabel taktikk, sier ACLU-advokat Amrit Singh, som hevder at USA systematisk har benyttet flere andre uakseptable metoder i Irak.

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet sier at alle anklager mot amerikanske soldater er blitt grundig etterforsket.

– Det er åpenbart veldig vanskelig å fastslå fra slike dokumenter om noe virkelig har skjedd. Når du leser en spesiell e-post, er det ofte forvirrende å prøve å finne ut om den passer inn i et større puslespill, sier Pentagon-talsmann Paul Boyce.