USAs ambassadør i Israel, Martin Indyk, møtte Israels statsminister Ariel Sharon tidlig tirsdag morgen for å diskutere en plan for å stanse volden. De to skal ha sittet sammen i over to timer. Bakteppet var at USAs utenriksminister Colin Powell mandag støttet den amerikansk-ledete Mitchell-kommisjonen som har vurdert årsakene til voldsopptrappingen det siste halvåret.

I Mitchell-rapporten slås det fast at de jødiske bosettingene på okkupert palestinsk jord er en av hovedårsakene til konflikten. Kommisjonen foreslår øyeblikkelig våpenhvile, at all bygging og utvidelser av jødiske bosettinger stanses, og dessuten at palestinerne iverksetter mer effektive tiltak for å bekjempe terrorisme.

–Indyk og Sharon møttes for å sette opp et rammeverk og en timeplan for gjennomføringen av Mitchell-kommisjonen. Det er ventet at de senere i dag skal treffe palestinernes president Yasser Arafat for videre diskusjoner, uttalte en amerikansk tjenestemann.

Nabil Abu Rdainah, en nær medarbeider til Arafat, uttalte imidlertid at amerikanerne ikke hadde bedt om et møte med Arafat.

Israelere og palestinere er uenige om hvilken strategi som er riktigst for å få fredsforhandlingene i gang igjen. Israelere krever at voldshandlingene først må opphøre, mens palestinerne krever at byggingen av bosettingene må stanses umiddelbart.

Nye sammenstøt Det amerikanske, diplomatiske framstøtet skjedde bare timer etter nye sammenstøt ved en jødisk bosetting. Minst fem israelere og to palestinere ble skadd i skuddvekslingen som fant sted mellom den jødiske bosettingen Gilo og den palestinske landsbyen Beit Jala på Vestbredden.

Palestinere skal også ha avført granater mot israelske bosettinger på Gazastripen tirsdag morgen, ifølge den israelske hæren.

Minst 443 palestinere, 87 israelere og 13 palestinske israelere er drept siden det palestinske opprøret brøt ut i september i fjor.

USA på sidelinjen Etter at George Bush vant kampen om presidentvervet, har USAs engasjement i Midtøsten vært så å si ikke-eksisterende.

Flere observatører, deriblant analytikere ved det anerkjente Instituttet for strategiske studier (IISS) har imidlertid pekt på at volden i regionen vil føre til at USA igjen tar opp sitt engasjement. En av begrunnelsene er at volden kan skade USAs interesser i regionen.

Jordans utenriksminister Abdel Ilah Khatib sa tirsdag at han ønsket velkommen USAs beslutning om å spille en større rolle for å få slutt på krisen i regionen.

NTB