Den uavhengige kommisjonen er opprettet av den amerikanske Kongressen med godkjennelse av president George W. Bush. Den skal etter planen kunngjøre sin anbefaling etter kongressvalget i november.

Kommisjonen, som ledes av blant andre USAs tidligere utenriksminister James Baker, er blitt stadig mer interessert i tanken om å skille den sjiamuslimske, sunnimuslimske og den kurdiske delen av Irak fra hverandre.

– I praksis har allerede kurderne sitt eget landområde. Føderaliseringen av Irak kommer til å finne sted på en eller annen måte. Utfordringen for irakerne er hvordan den skal gjennomføres, sier en kilde med kjennskap til kommisjonens arbeid til The Sunday Times.

Sjialederen Abdul Aziz al-Hakim krever regionalt selvstyre for sjiaene. Sunniaraberne motsetter seg derimot en oppstykking av landet, fordi gruppen som minoritet er redd for å miste ytterligere makt. Hver dag blir rundt 100 personer drept i kamper mellom sjiaene og sunniene i Irak.

Skeptiske eksperter

Amerikanerne forsøker fortvilt å finne en måte å skape orden på i det krigsherjede landet, slik at de kan trekke seg ut. Mange midtøsteneksperter er imidlertid redde for hva som kan skje hvis landet deles opp.

–53 prosent av befolkningen i Irak bor i fire byer, og i tre av dem er befolkningen blandet, sier Anthony Cordesman i Centre for Strategic and International Studies i Washington til The Sunday Times.

Kommisjonen kommer ifølge avisens kilder ikke til å anbefale noen fullstendig oppdeling av landet. Isteden antas den å gå inn for at regionene i landet får mer makt, og at regjeringen i Bagdad får ansvaret for utenrikspolitikken, forsvar av grensene og administrasjon av oljereservene.

Den irakiske regjeringen vil bli oppfordret til å arrangere en konferanse der forandringene skal diskuteres. Iran og Syria vil deretter bli bedt om å støtte en regional ordning som kan forhandles fram på en internasjonal konferanse, skriver avisen.

Stadig verre

Situasjonen blir stadig verre i Irak. Flere titall mennesker kidnappes og drepes i Irak hver dag, i tillegg til alle dem som dør i selvmordsaksjoner og i sammenstøt med amerikanske soldater.

Bush og USAs utenriksminister Condoleezza Rice har tidligere motsatt seg at Irak deles opp, fordi de mener det vil føre til mer vold. Nå skal de imidlertid ha forandret mening, ifølge tidligere leder av Council on Foreign Relations i Washington, Leslie Gelb.

– De har endelig lagt merke til at landet er i ferd med å bli delt av borgerkrig og at etnisk rensing foregår hver dag, sier Gelb.

Over 20 amerikanske tjenestemenn er drept i Irak i løpet av den siste uken i det som har vært en av de blodigste periodene for amerikanerne siden invasjonen i 2003.

Amerikanske og irakiske styrker skal lørdag ha drept 30 opprørere i den sørlige delen av Irak, ifølge det amerikanske militæret. Opprørerne antas å tilhøre en sjiamuslimsk militsgruppe. De ble drept da amerikanske og irakiske soldater besvarte et granatangrep i byen Diwaniya lørdag kveld. De harde gatekampene varte i flere timer fram til søndag morgen.

STRINGER/IRAQ