Etter at TV2 onsdag kunne avsløre overvåking av norske statsborgere fra den amerikanske ambassaden i Oslo ruller skandalen videre.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo utreder nå omfanget av overvåking i Sverige.

— Ambassaden i Sverige har foretatt det samme som i Norge, sier Sveriges justisminister Beatrice Ask ifølge Aftonbladet.se.

Uttalelsene kommer etter at hun først skapte raseri i Sverige med å hevde at en eventuell overvåking av norske statsborgere er en «politisak». Men nå slår hun fast at amerikanerne har drevet overvåking også der.

— Det er bra at det finnes spaning, men det er svenske myndigheters ansvar å sørge for at det spanes, sier justisministeren.

Ruller videre

Tidligere denne uken ble det avslørt at danske statsborgere også kan ha blitt overvåket av den amerikanske ambassaden i København. En overvåkingsgruppe skal være aktiv ved USAs ambassade i Berlin, melder den tyske avisa Frankfurter Rundschau.

En såkalt Surveillance Detection Unit (SDU), som er navnet på overvåkingsgruppen som er avslørt i Oslo, skal være aktiv for den amerikanske ambassaden i Berlin, skriver Frankfurter Rundschau ifølge TV 2.Kilder avisen har snakket med, bekrefter at en slik overvåkingsgruppe opererer i Tyskland fra Berlin. Gruppen skal bestå av både tyske og amerikanske sikkerhetseksperter.

I ngen kjennskap

Mandatet er å overvåke mistenkelige personer i nærheten av bygninger med amerikanske interesser, deriblant ambassaden like ved Brandenburger Tor.

En talsmann for innenriksministeriet i Berlin sier til Frankfurter Rundschau at departementet ikke har noen kjennskap til eksistensen av en slik overvåkingsgruppe. En talskvinne for den amerikanske ambassaden i Berlin sier at ambassaden ikke kan kommentere påstandene fra avisen.