Det ble nok en makaber morgen.

USA våknet i går opp til alvorlige nyhetsankere på NBCs frokost-TV ”Good Morning America”, som kunne fortelle at det hadde vært ”stor intern debatt” om hvorvidt fjernsynskanalen skulle sende videoklippene som Cho Seung-hui hadde sendt dem i posten samme morgenen han drepte 32 mennesker.

Les også: Vi har besøkt hjembyen til massemorderen. Les stemningsrapport — og se bilder - fra et samfunn i sjokk.

Programleder Matt Lauer fortalte at det hadde vært en vanskelig avgjørelse for NBC, ikke minst fordi denne typen publisitet var ”akkurat det våpenmannen ønsket seg”.

– Vi mener det er viktig å vise utsnitt av dette materialet fordi det kan gi et innblikk i hvorfor dette hendte, sa Lauer, før NBC viste videoene den tydelig psykotiske massemorderen hadde laget av seg selv.

Sørgedag

Mange av foreldrene til ofrene har reagert sterkt på at kanalen viser klippene, som ble vist kontinuerlig i nyhetssendinger hele dagen, før kveldsnyhetene kom med følgende bombe: Mange skoler rundtom i landet er nå i alarmberedskap i frykt for at noen skal prøve å kopiere ugjerningen. Flere skoler rundtom i landet har stengt på grunn av trusler om vold.

I Blacksburg var det imidlertid få som snakket om den koreanske studenten som ble massemorder. Elevene ved Viriginia Tech og innbyggerne i det vesle tettstedet var opptatt av å minnes de døde og gjennomføre sørgetiden med verdighet, midt oppe i et enormt mediesirkus.

På hvert hushjørne sto der journalister, fotografer og kamerateam og dokumenterte hver minste detalj og bevegelse. Mange av studentene har reist hjem, slik at det nå føltes som om her var like mange pressefolk som der var lokalbefolkning.

I dag er offisiell sørgedag i Virginia.

– Blacksburg kommer aldri til å bli den samme igjen, sa Leah Zimmerman (16).

– Dette er et unikt sted med stort hjerte, og en usedvanlig åpenhet. Her kommer folk fra hele verden for å jobbe og studere. Jeg håper det fortsetter å være slik.

High school-eleven er oppvokst i universitetsbyen, som i all ettertid bare vil bli kjent som stedet der den verste våpenmassakren i amerikansk historie fant sted.

Tattoo-markering

Lokalbefolkningen har funnet mange måter å få ut sorgen på.

Overalt finnes flagg og vimpler, skilt og spontane minnesmerker der folk legger igjen blomster eller skriver hilsener. Nesten alle går i de karakteristiske burgunder og gule fargene til Universitetet.

Richie Ricardson på Ancient Art Tattoo har vært travel med å tatovere inn universitetslogoen til Virginia Tech på sørgende studenter.

– Jeg har allerede gjort minst tyve, sa han, før han hastet tilbake til nålen på bakrommet.

Midt i sentrum har en mann lagt et stort lerret utover en gressplen, der folk kan legge igjen håndtrykket sitt i vannmaling. Politimannen Michael Mickey la hele den svære politikroppen ned på alle fire og presset blåmalte håndflater mot lerretet.

På den store campusplenen, der media fra hele verden har slått leir mellom de storslåtte universitetsbyggene, sto Joe Kim litt tafatt med solbriller, hettegenser og hendene i lommene. Han er snart ferdig med tredje år på college. Også han er av koreansk opprinnelse, også han fra samme hjemby som drapsmannen.

– Det er ikke noen logikk i det, at det skulle skje her. Dette er verdens hyggeligste sted, der folk er åpne og vennlige. Å få venner her er enkelt. Men man må jo gå ut og prøve.

MARITA AAREKOL
MARITA AAREKOL
MARITA AAREKOL
NBC/AP