Ifølge USAs spesialutsending Andrew Natsios er det ikke lenger så viktig om fredsstyrken i Darfur er ledet av FN.

– Vår virkelige interesse her er ikke hva den heter eller hva den ser ut som, i betydning av type hjelmer, men hvor robust og effektiv den er, sier Natsios i et intervju på nettstedet til US National Holocaust Memorial Museum lørdag.

– Selv om det ikke er en FN-styrke, har vi oppfylt vår intensjon hvis den er meget kompetent og meget aggressiv, fortsetter han.

Det er første gang at en amerikansk tjenestemann innrømmer at USA ikke lenger vil forsøke å presse gjennom resolusjonen som ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd 31. august, ifølge nyhetsbyrået AFP.

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland fremholder at målet fortsatt er en større FN-styrke, men at man inntil videre må satse på å støtte styrkene til Den afrikanske union (AU).

– Jeg beklager sterkt at en FN-styrke i Darfur ikke lar seg realisere på kort sikt. Det vi har nå, er for lite og for sent til å stoppe de massive overgrepene, sier Egeland til NTB.

Rasende på Bush

Sudans ledere har kategorisk avvist en FN-styrke og begrunner det med at den vil gjøre Sudan til et nytt Irak.

I forrige uke nektet Sudans president Omar al-Bashir å møte Natsios i Khartoum. Bashir skal være rasende over at president George W. Bush nylig gjentok at Sudan bør straffes med økonomiske sanksjoner på grunn av Darfur og fordi landet ifølge Bush støtter internasjonale terrorister.

– De var ganske opprørt over det, så mye at de avlyste mitt møte med president Bashir, sier Natsios.

Bush uttalte for få dager siden at han revurderer USAs tilnærming til Darfur, hvor minst 200.000 mennesker er drept og 2,5 millioner drevet på flukt som følge av krig mellom opprørere og regjeringsstøttet milits.

Jan Egeland diskuterte nylig Darfur-krisen med Natsios i Washington.

– I de neste månedene er det styrken til AU som vil være på bakken i Darfur, og vi jobber derfor med å styrke den, sier han.

Nordmannen mener både FN og USA fortsatt jobber for en FN-styrke på lang sikt.

Til Khartoum

Egeland reiser om halvannen uke på sitt fjerde og siste besøk til Darfur som FN-utsending. Denne uken ble det meldt om drap på over 60 sivilpersoner i en flyktningleir, halvparten av dem barn. Egeland forteller om stadig verre kår for hjelpearbeiderne, som ofte opplever å bli trakassert og plyndret av væpnede bander.

– I hele 2006 har det bare blitt verre, mens vi gjorde framskritt i 2005. De humanitære organisasjonene representerer en livline til tre millioner mennesker. Nå er arbeidsforholdene blitt dårligere, mens hjelpebehovet er større. Det må en endring til hvis ikke denne livlinen langsomt skal bli kvalt, sier Egeland.

Nordmannen reiser etter planen til Khartoum 15. november og videre til Darfur de tre neste dagene.

– Skammelig

En tidligere ansatt i det amerikanske utenriksdepartementet mener at det er skammelig at USA går bort fra kravet om en FN-styrke.

– Den eneste grunnen til at sudanerne ikke vil ha FN, er at de mener den vil være mer effektiv når det gjelder å beskytte sivile, og det er nettopp derfor vi burde gå inn for den, sier Susan Rice, som var ansvarlig for Afrika-spørsmål under tidligere president Bill Clinton, ifølge AFP.

USAs nye linje innebærer også bruk av afrikanske meklere, muligens Eritrea, i et forsøk på å få flere opprørsgrupper med på våpenhvilen som ble inngått i mai.

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland beklager at det ikke har latt seg gjøre å sende FN-soldater til Darfur i Sudan. ¿ Det vi har nå, er for lite og for sent til å stoppe de massive overgrepene, sier han.