De to landene vil nå svare på angrepet med nye militærøvelser.

Barack Obama deltok tirsdag på et møte i Det hvite hus hvor han ble orientert om Nord-Koreas angrep på øya Yeonpyeong i Gulehavet tidligere samme dag. Under møtet understreket presidenten at USAs støtte til Sør-Korea er «urokkelig», heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

I en telefonsamtale med Sør-Koreas president Lee Myung-bak senere på dagen forsikret Barack Obama om at USA sto «skulder ved skulder» med Sør-Korea. De to ble samtidig enige om å arrangere en felles militærøvelse i løpet av de kommende dagene.

USA og Sør-Korea er også blitt enige om å koordinere enhver reaksjon etter angrepet, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.

Ønsker samtaler

I et intervju med ABC News sier Barack Obama at verdenssamfunnet nå må legge press på Nord-Korea. Han ber spesielt Kina om «å gjøre det klart for Nord-Korea at det finnes et sett med internasjonale regler landet må følge».

— Vi ønsker å sikre oss at alle parter i regionen erkjenner at dette er en alvorlig og vedvarende trussel som krever handling.

Den amerikanskledede FN-kommandoen, som overvåker våpenhvilen på den koreanske halvøya, har nå bedt om samtaler med det nordkoreanske militæret for å forhindre en opptrapping av situasjonen.

— Vi ber Nord-Korea om å stanse disse uprovoserte angrepene og fullt ut etterleve våpenhvilen, sier FN-kommandoens leder, general Walter Sharp.

USA har i dag 28.500 soldater i Sør-Korea.

Strid om skyld

Tirsdagens angrep er blant de kraftigste siden våpenhvilen mellom nord og sør ble undertegnet i 1953. Krigen ble aldri ble avsluttet med en fredsavtale, og formelt sett er de to koreanske statene derfor fortsatt i krig med hverandre.

Ifølge det sørkoreanske militæret skjøt Nord-Korea rundt hundre granater mot Yeonpyeong tirsdag. To sørkoreanske soldater ble drept i angrepet, mens 17 soldater og tre sivile ble skadd. Sør-Korea besvarte ilden.

Nord-Korea hevder på sin side at det var Sør-Korea som først åpnet ild. Sør-Korea gjennomførte en militærøvelse i området da angrepet fant sted, men nekter for å ha skutt mot Nord-Korea.

Angrepet kommer bare noen dager etter at et nytt atomanlegg ble avslørt i Nord-Korea.

Advarer mot nye angrep

Den sørkoreanske presidenten advarer Nord-Korea på det sterkeste mot å gjennomføre flere angrep.

— Angrep på sivile er utilgivelige, sier han.

Nord-Korea varsler på sin side om at landet ville svare «nådeløst» på angrep fra sør.

Det kom kraftig røyk fra øya Yeonpyeong etter granatnedslagene tirsdag morgen norsk tid. To sørkoreanske soldater ble drept i angrepet. Bildet er tatt med mobiltelefonen til en innbygger på øya. FOTO: REUTERS/SCANPIX
Den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak dro til forsvarsstyrkenes kontrollsenter i Forsvarsdepartementet tirsdag. Forholdet til nabolandet i nord er nå svært spent. FOTO: REUTERS/SCANPIX