Trolig er det duket for et nytt møte innen en måned.

For første gang på nesten 30 år møttes USA og Iran til et bilateralt møte mandag. Møtet mellom ambassadørene fra de to landene fant sted i Iraks hovedstad og dreide seg om hvordan sikkerheten i Irak kan bli bedre.

Etter møtet sa USAs ambassadør Ryan Crocker at han og hans iranske kollega i stor grad var enige om politikken i Irak.

– Tonen var positiv og forretningsmessig, sa Crocker. Han føyde imidlertid til at det ikke er samsvar mellom iranernes ord og handling, og kritiserte iranerne for å støtte ulike opprørsgrupper.

– Det dreier seg om handling og ikke bare ord, og jeg la fram for iranerne direkte og spesifikke bekymringer vi har når det gjelder deres oppførsel i Irak og deres støtte til militsene som kjemper mot de irakiske styrkene og koalisjonsstyrkene, sa Crocker til pressen.

Iranerne svarte ikke direkte på dette.

– Positive skritt

Irans ambassadør Hassan Kazemi Qomi fremholdt på sin side at det ble tatt enkelte «positive skritt».

– Enkelte problemer er tatt opp og studert, og jeg tror dette var et positivt skritt. På det politiske plan er de to sidene enige om å støtte og styrke den irakiske regjeringen, noe som var et annet positivt punkt under disse samtalene, sa Kazemi-Qomi

Han opplyste at Iran er rede til å trene og gi utstyr til irakiske soldater og politifolk, slik at det kan skapes en «ny militær og sikkerhetsmessig struktur».

Ifølge Kazemi-Qomi skal det avholdes et oppfølgingsmøte innen en måned, men dette er ikke bekreftet fra amerikansk hold.

– Meningen med dette møtet var ikke å arrangere flere møter, fremholdt Crocker, men han lovet at USA vil vurdere et nytt møte når det kommer en invitasjon.

Kursendring

Det fire timer lange møtet mellom de to ambassadørene representerer en kraftig kursendring hos myndighetene i Washington, som har forsøkt å isolere Iran siden de to landene brøt de diplomatiske forbindelsene etter den islamske revolusjonen i 1979.

– Jeg er sikker på at vi ved å sikre fremgang i dette møtet vil forbedre tilliten mellom landene og skape en positiv atmosfære, sier Iraks statsminister Nuri al-Maliki, som deltok på innledningen av mandagens møte.

Det var få som hadde store forhåpninger om at Washington og Teheran skulle bli enige om hvordan krisen i Irak best kan løses, og oppkjøringen til de historiske samtalene har heller ikke vært den beste. Den iranske regjeringen har beskyldt USA for å organisere nettverk av spioner i Iran, og søndag ble det overlevert en offisiell protest.

Beskyldningene går ut på at nettverkene er ledet av amerikanske etterretningsfolk. Dette er første gang USA anklages så direkte for å stå bak omfattende spionasje på iransk jord.

HISTORISK MØTE: USAS ambassadør i Irak, Ryan Crocker (til venstre), hans iranske kollega Hassan Kazemi-Qomi (til høyre) og Iraks statsminister Nuri al-Maliki (i midten øverst)holder et møte om sikkerheten i Irak.
POOL