I Norge møter rakettskjoldet skepsis hos forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Amerikanske diplomater og militærtopper har de siste månedene reist på kryss og tvers i Europa for å markedsføre det planlagte rakettforsvaret i Polen og Tsjekkia overfor alt fra skeptiske til direkte motvillige europeiske land.

Neste uke kommer generalløytnant Henry A. Obering til Norge. Obering er sjef for US Missile Defence Agency, som har ansvaret for utviklingen av det omstridte rakettforsvaret, og skal blant annet delta på en rundebordsdiskusjon i regi av Den norske Atlanterhavskomité. Han skal trolig også ha møter med norske politikere og diplomater.

Skeptisk

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen understreker onsdag at regjeringen er skeptisk til rakettskjoldet, som hun er redd vil føre til ny militær opprustning.

– Vi er svært skeptiske på grunn av frykten for et våpenkappløp, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Forsvarsministeren mener NATO er den rette arena for diskusjoner om det amerikanske rakettskjoldet og sier Norge uansett kommer til å forfekte sine synspunkter.

– Det er ikke vanskelig å gi uttrykk overfor USA om at vi er skeptiske, men samtidig må USA få gjøre sine egne vurderinger, fremholder forsvarsministeren.

Positiv

Etter omfattende møtevirksomhet rundt i Europa, sier Daniel Fried, som er statssekretær i amerikansk UD, at han merker mer positive holdninger til det amerikanske rakettskjoldet enn tidligere. Han er sikker på at europeerne til slutt vil bli overbevist om at rakettskjoldet er til Europas beste.

– Europa virker å ha kommet et hakk videre fra den primitive politiske retorikken som ble kastet ut først, sier Fried til DPA.

Fried understreker at amerikansk og europeisk sikkerhet er tett knyttet sammen.

– Selv om USA er sikret mot et mulig iransk atomarsenal, frykter vi at konsekvensene vil være like ille for oss om Europa ikke er sikret, fremholder han.

Trussel

Russland har sagt rett ut at rakettforsvaret er en trussel mot landets sikkerhet, noe som blir blankt avvist fra amerikansk hold.

Kreml-ledelsen vil heller ikke lenger føle seg forpliktet av CFE-avtalen om konvensjonell styrkereduksjon i Europa som følge av USAs rakettforsvarsplaner, og de skarpe russiske uttalelsene har igjen skapt reaksjoner i vesteuropeiske land.

Slike krasse reaksjoner og uforsonlige utspill fra Kreml kan til slutt hjelpe USA med å få europeisk medhold til rakettskjoldet, mener politiske analytikere.

– Dette er en viktig grunn til at tsjekkerne og polakkene ønsker et rakettforsvar. Det knytter dem tettere til USA i tilfelle noe skulle skje i Moskva, sier Reginald Dale ved Senteret for strategiske og internasjonale studier i Washington.