— Det har kokt over for amerikanerne, og de skriker etter hevn. At en hel verden leter etter en eneste mann er en vits i seg selv. USA har avvist at bin Laden frivillig forlater landet. For dem er han kun et symbol på terrorisme. Det de egentlig er ute etter er å knuse Taliban. Derfor vil USA fra nå av fokusere på nettverket av terrorister i Afghanistan, sier en professor i strategiske studier ved Peshawar Area Centre. Han vil ikke stå frem med navn i frykt for reaksjoner fra pakistanske myndigheter. Redselen for å være på kollisjonskurs med regjeringen har økt de siste dagene. Utad vil den pakistanske regjeringen vise at de har mest mulig sympati blant folket for et angrep mot USA.

"Må være dum"

— En president som bruker ord som korstog og sammenstøt mellom sivilisasjoner må være dum. Det er viktig å huske at reaksjonene i Pakistan kan bli massive, sier professoren.

Deler av den intellektuelle eliten ser på det kommende angrepet som en krig mot Islam. Andre skiller mellom jihad og terrorisme.

— Under sovjetinvasjonen var det mange pakistanere som gikk over grensen for å slåss med russere. Det var jihad. Men å bombe og drepe uskyldige mennesker i USA er terrorisme. Taliban begynte bra i Afghanistan, men nå er de ute av kontroll. De må tas før de etser seg innover mot Pakistan, sier en stammehøvding fra Khyberpasset. Også enkelte av stammene har vist sin støtte til Musharraf etter hans appell om at landet må stå samlet.

Ventil for sinne

Mohammed Riaz er journalist i Pakistans største engelskspråklig avis, Dawn. Han tror at et angrep på Afghanistan, vil skape opptøyer i Pakistan de første dagene, men ikke i det lange løp. Riaz er også blitt beroliget etter president Musharrafs tale onsdag kveld.

— Amerikanerne planlegger et langsiktig angrep som vil være svært trettende for alle parter. Gulfkrigen er et eksempel hvor den muslimske befolkningen demonstrerte i noen få dager, før de roet seg. Det samme vil skje nå. Det er nettopp derfor regjeringen tillater begrensede protester i gatene. De fungerer som en ventil. Desto flere opptøyer før et angrep, desto mer slitne vil folk være når det smeller. Etter hvert vil motstanden dø ut, sier Riaz.

Lovet nyvalg

Han er mer redd for demokratiet, enn at afghanske flyktninger starter en terrorkrig inne i Pakistan.

— Folk som bor i skrøpelige leire med minimal tilgang til mat og vann, kan kanskje demonstrere, men de er neppe i stand til å utføre alvorlige terrorangrep. Kanskje noe, men det får heller være prisen for å stå sammen med det internasjonale samfunnet. Jeg frykter også at presidenten benytter denne anledningen til å sitte like lenge som general Zia Ul Haq, sier Riaz.

Også han kuppet landet i 1977, etter å ha henrettet statsminister Zulfiqar Ali Bhutto. I 1979 lovet han nyvalg innen 90 dager, akkurat slik som Musharraf har lovet nyvalg innen oktober neste år. Men Zia Ul Haq avholdt aldri valg, han ble sittende i elleve år før han døde i flykrasj. Jakten på terroristene har overskygget Pakistans vei tilbake til demokratiet. Flere politikere, deriblant Nawaz Sharif og Benazir Bhutto er i eksil, og er blitt nøytralisert i denne konflikten.

— Vil Pakistan noengang bli et demokrati igjen, når Musharraf stiller så sterkt opp for USA? Eller vil takken være at han får lov til å bli sittende?

Militarisering

— Noen sier at Pakistan blir islamisert, og det kan nok være riktig. Men like farlig er en militarisering av landet. Det er det som skjer nå. Ved å støtte USA nå, vil Musharraf kunne sitte lenge, akkurat slik som Zia Ul Haq. Sanksjonene som ble innført etter prøvesprengningene vil bli fjernet, og Pakistan vil få en rekke økonomiske fordeler. Disse generalene er tøffe forhandlere, og de har nok fått en del gulrøtter, sier Riaz.

— Men tror du at den pakistanske militære etterretningen, ISI, vil være trofast mot generalen og støtte en aksjon for å fjerne den vennen, Taliban, de brukte flere år på å få?

— Ja, denne gangen har presidenten ISI med seg. For en annen viktig problemstilling er hvem som skal erstatte Taliban regimet. USA vil bli kvitt regimet, men spørsmålet er hvem som skal erstatte dem. Ahmed Shah Masood var en slik kandidat, men han er død. Kongen som lever i eksil, Zahir Sha, er for gammel. Derfor vil Pakistan være med i alliansen for å sikre seg at den som overtar Kabul, er et pro-pakistansk regime. Og så er spørsmålet hvordan amerikanerne skal sikre at det nye styresettet blir sittende. Selv om det blir en langvarig aksjon er det en grense for hvor lenge amerikanske soldater vil være i et fjellområde hvor geriljakrigen aldri vil ta slutt.

— Tror du det kan bli en antiamerikansk stemning blant det pakistanske forsvaret? Har Musharraf virkelig bred støtte blant fotsoldatene? ý Forsvaret har en enkel tankegang: Do, dont ask. En profesjonell hær vil alltid følge ordre, så jeg tror ikke at deler av militæret vil skyte amerikanere i ryggen.

Av KADAFI ZAMAN, Peshawar

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

RASENDE: Det var i går flammende anti-USA-demonstrasjoner i Peshawar. I dag er det ventet enda mer omfattende demonstrasjoner i Pakistan.
FOTO: JON INGEMUNDSEN