• Bare for sikkerhets skyld, sier forsvarsminister Robert Gates.

USAs forsvarsminister Robert Gates sa torsdag at USA for sikkerhets skyld har sendt rakettforsvarssystem til Hawaii, melder nyhetsbyrået AP.

Det strategiske grepet kom samme dag som det ble kjent at Nord-Korea angivelig vil sende en langdistanserakett mot Hawaii i juli, skriver Aftenposten.no.

Forsvarsminister Robert Gates.

Rakett— og radarsystem til Hawaii

USA har nå sendt sitt bakkebaserte bevegelige rakettsystem til Hawaii, og posisjonert et radarsystem i samme område. Sammen kan disse to systemene i teorien oppdage og skyte ned en nordkoreansk rakett om det skulle komme en mot Hawaii, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Gates sa torsdag at USA følger Nord-Koreas bevegelser svært nøye, og at man er bekymret for en potensiell rakettoppskyting mot Hawaii. Han sa dog ikke eksplisitt noe om hvor alvorlig USA anslår trusselen.

— Vi har noen bekymringer dersom de skulle skyte en rakett mot vest i retning Hawaii, sa Gates til reportere under en pressekonferanse i Pentagon.

— Uten å si noe om hva vi kommer til å gjøre, vil jeg bare si at vi er i en god posisjon dersom det skulle bli nødvendig å beskytte amerikanerne og amerikansk territorium, sa forsvarsministeren.

Nord-Koreas leder Kim Jong-il.

— Skytes opp rundt 4. juli

Torsdag meldte den japanske avisen Yomiuri at Nord-Korea muligens ville sende sin mest avanserte langdistanserakett mot Hawaii rundt 4. juli, USAs uavhengighetsdag.

Raketten som i så tilfelle skal skytes opp, er en langdistanserakett av typen Taepodong-2. Den vil skytes opp fra rakettbasen Dongchang-ni ved nordvestkysten av Nord-Korea. Ifølge Yomiuri vil utskytingen finne sted mellom 4. og 8. juli.

Taepodong-2-raketten har i dag en rekkevidde på inntil 6500 kilometer. Raketten vil dermed kunne fly over japansk luftrom, men ikke nå helt frem til Hawaii, som ligger 7200 kilometer unna.

SCANPIX/AFTENPOSTEN.NO