Fem år etter terrorhandlingene er USA preget av skarp politisk debatt om kampen mot terrorismen og krigen i Irak, som mange kritikere mener var en avsporing i krigen mot terrorfaren.

Demokratene beskylder Bush for å bruke markeringene til å øke oppslutningene om republikanerne før valgene til Kongressen 7. november.

Bush, sammen med sin kone Laura, startet markeringene søndag med kransenedleggelse på Ground Zero, der nesten 3.000 mennesker ble drept da to kaprede fly ble styrtet inn i de to tvillingtårnene.

Tale til nasjonen

Ekteparet Bush deltok så i en minnegudstjeneste i nærheten. Mandag skal de spise frokost med redningsarbeidere på en brannstasjon, før Bush reiser videre til Shanksville i Pennsylvania, der det tredje av de kaprede flyene styrtet. Han skal også legge ned krans i Pentagons hovedkvarter i Washington, før han skal holde en direkteoverført fjernsynstale fra sitt kontor i Det hvite hus.

Det er femte gang i sin tid som president han henvender seg til nasjonen med en slik tale. Den første gangen var 11. september for fem år siden.

Flere utrygge amerikanere

Bush kom ikke med offentlige uttalelser i forbindelse med minnemarkeringene søndag. Det gjorde derimot hans visepresident Dick Cheney, som i et fjernsynsintervju viste til at det ikke har vært større terrorangrep mot USA de siste fem årene.

– Vi har gjort en kjempejobb når det gjelder nasjonal sikkerhet, sa Cheney til NBC.

Meningsmålinger viser imidlertid at tallet på amerikanere som frykter nye terrorangrep har økt de siste årene.

En måling for ABC News viser at tallet på amerikanere som mener USA er tryggere nå enn for fire år siden har falt til 52 prosent, fra tidligere hele 88 prosent.

MINNES: USAs president George W. Bush og hans kone Laura går vekk etter å ha lagt en krans i et lite basseng på Ground Zero, åstedet for terrorangrepet mot World Trade Center 11. september for fem år siden.
REUTERS/JASON REED/SCANPIX