Første folkelige hinder er passert for EUs grunnlovstraktat. Over 76 prosent stemte ja i folkeavstemningen i Spania, kun 17 prosent stemte nei. Ja-skredet ble desimert av lav valgdeltakelse, knappe 43 prosent, men mange hadde fryktet at oppmøtet kunne bli enda lavere.

Ja-flertallet ble litt lavere i Baskerland og Katalonia, men nei-siden var ikke i nærheten av å vinne der, slik mange på forhånd trodde de kunne.

Så det var mange brede smil å se i hovedkvarteret til det regjerende sosialistpartiet PSOE.

— Først ute med ja

— Vi ønsket å være først ute av Europas folk med et klart ja til EUs grunnlovstraktat, og det har vi greid. Dette er først og fremst PSOEs seier; de konservative har ikke ført kampanje. Derfor ble valgdeltakelsen litt lav, sa en fornøyd Vicente Clemente, PSOEs internasjonale koordinator, til Bergens Tidende i går kveld.

Mens det var en viss festivitas i de indre sosialistsirkler, var det ikke lett å finne synlig EU-valgbegeistring i Madrids gater. Ikke så mye som et eneste blått flagg med gule stjerner var å se.

Det er ikke lett å skape begeistring og kampglød for et tykt, juridisk dokument som inneholder «alt om EU».

Men tre eldre fruer kom marsjerende arm i arm nedover paradegaten Gran Via, og smilene var så brede at vi tok sjansen:

— Jo visst har vi stemt. Vi stemte ja, alle tre. Vi ønsker å være europeere. Vi vil ikke at USA skal være den eneste supermakten i verden, sier Remedios García.

Venninnene Antonio Oreña og Pilar Pastrano nikker ivrig,

— EU må bli sterkt og gi USA konkurranse, sier Oreña.

For EU

Et ungt par kommer like bak dem, og de tilhører flertallet som ikke har stemt.

— Vi er for EU, det er bra at Spania er med, men vi har ikke peiling på hva denne traktaten handler om, forklarer Ana og Antonio, som ikke synes norske lesere har noe med hva de heter til etternavn.

Folkeavstemningen i Spania var den første av minst ni som skal holdes i år og neste år. Tre land har allerede ratifisert EUs grunnlovstraktat gjennom avstemninger i parlamentet.

VIL HA STERKT EU: Disse tre madridfruene stemte alle ja - for at USA skal få konkurranse som supermakt! Fra venstre: Antonio Oreña, Remedios García og Pilar Pastrano.<p/>FOTO: GORM K. GAARE