Tysklands nytiltrådte utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa etter dette møtet i Washington at amerikanerne har forståelse for uroen CIA-flyene har vakt i regjeringer og nasjonalforsamlinger i Europa. Norge er blant landene som skal ha vært berørt av trafikken.

Ifølge ukeavisen Ny Tid har Norge hatt besøk av et fly som ved flere anledninger skal ha vært benyttet av CIA, senest ved en mellomlanding på Gardermoen 20. juli i år. USAs ambassade i Oslo benekter at flyet var på statlig oppdrag.

Nøytrale

Også nøytrale Sverige og Finland står på listen over land der CIA-fly angivelig har vært observert. Dessuten skal det være gjort slike observasjoner i NATO-landene Island, Italia, Polen, Portugal, Romania, Spania og Tyskland.

Europarådet i Strasbourg kunngjorde nylig at det vil granske påstander om at CIA frakter terrormistenkte med egne fly til og fra flyplasser i Europa. Rådet gransker allerede anklager om at organisasjonen driver hemmelige fengsler i flere europeiske land.

Frank-Walter Steinmeier, som tilhører Tysklands sosialdemokratiske parti SPD, drøftet saken i et vel en time langt møte med Condoleezza Rice i Washington tirsdag. Etter møtet sa han at han hadde fått en muntlig forsikring om oppklaring av saken.

Venter svar

Steinmeier sa også at han regnet med at amerikanerne vil gi en mer utførlig orientering i sitt svar på et brev om CIA-flyene som Storbritannias utenriksminister Jack Straw har sendt til Washington. Storbritannia har dette halvåret formannskapet i EU.

Samtidig sier ledelsen ved flyplassene i den tyske hovedstaden Berlin og storbyene Hamburg og Nürnberg at de ikke vet noe om angivelig CIA-trafikk der. – Vi har sett gjennom våre registre uten å finne noe unormalt, sa en talsmann for Nürnberg-flyplassen.

Tysklands liberale fridemokratiske opposisjonsparti FDP tar nå CIA-saken opp i Forbundsdagen i Berlin. Fridemokratene krever å få vite hva partiene i den nye storkoalisjonen mellom sosialdemokrater og konservative vet om flyene.