– Påtvingelsen av Raul Castro fratar det cubanske folk retten til fritt å velge sin egen regjering, sa amerikansk UDs talsmann Sean McCormack.

Det er første gang USA kommer med offisiell kritikk av innsettelsen av Raul Castro som Fidel Castros midlertidige etterfølger.

McCormack sa videre at USA er klar til å bistå cubanerne med en demokratisk utvikling.

– Vi er klare til å hjelpe Cuba gjennom en demokratisk overgang, og vi er forberedt på raskt å skaffe betydelig humanitær hjelp for å støtte en genuin overgang, sa han.

Cubas opposisjon har til nå vært svært tilbakeholden siden Castros sykdom ble kjent første gang mandag kveld lokal tid.

Understreker sin makt

Det cubanske kommunistpartiet understreket torsdag at det beholder makten uansett hva som skjer med den syke Fidel Castro.

Kommunistpartiets hovedorgan Granma trykket torsdag en tale av Raul Castro som han holdt i juni, og som også tidligere har vært trykket i samme avis. Analytikere sier det må tolkes som en kryptisk beskjed til befolkningen om at den ikke skal frykte uro.

– Bare kommunistpartiet kan være den verdige arvtaker av den tillit cubanerne har hatt til sin leder, sa Raul Castro i talen som ble holdt for landets offiserer 14. juni og trykket i Granma første gang den 15. juni.

Fidel Castro fyller 80 år 13. august. Raul, kjent for å være dyktig, men mindre karismatisk enn storebror, er 75 år.

Vil se Raul

Cubas hovedstad Havana er rolig, men mange cubanere har sagt til utenlandske korrespondenter at de gjerne skulle sett Raul Castro vise seg offentlig for å vise at noen har kontroll.

Analytikere mener imidlertid at ledelsen tror en for tidlig opptreden av Raul kunne utløse en viss panikk i befolkningen.

– Hvis jeg skulle overbevise det cubanske folk om at en bredere gruppe enn noen gang før sitter ved makten, at vi har fullstendig ro og absolutt kontinuitet, så er det absolutt siste jeg ville gjøre å holde en nasjonal tale som i en krisetid, sier Hal Klepak, historieprofessor ved Royal Military College i Canada og forfatter av en bok om Cubas forsvar.

Klepak er i Havana for å forske. Han forteller at han så Raul Castro kjøre i en bilkolonne over Revolusjonsplassen i sentrum av byen torsdag.

– Alle begynte å klappe. Ganske mange ropte til og med «Lenge leve!».