Barbara Bodine, som leder administrasjonen av de sentrale delene av Irak, lovte at et team med irakiske funksjonærer og eksperter skal installeres i løpet av få dager for å få byen til å fungere igjen.

Samtidig demonstrerte flere hundre irakere mot USA utenfor Palestina-hotellet i sentrum av Bagdad med krav om at vann— og strømforsyningen gjenopprettes. Anarkiet som hersker i byen har ført til økende raseri mot amerikanerne.

Som ellers i landet er Bagdad rammet av vannmangel, strømbrudd, manglende søppeltømming, manglende sikkerhet og kaos generelt som følge av den amerikanske bombingen av byen gjennom flere uker før den ble okkupert av amerikanske styrker.

Radiotale

Den amerikanske sjefadministratoren, tidligere general Jay Garner, sier at 65-70 prosent av byens 5 millioner innbyggere nå har tilgang på vann igjen, og at strømforsyningen er i ferd med å gjenopprettes flere steder.

I en radiotale til irakerne lovet Garner å bidra til at Irak nå får en åpen og ærlig administrasjon.

— Jeg er her for å hjelpe dere med å gjenoppbygge landet og å gjøre deres regjering til en som tjener dere, sa Garner blant annet.

Garner skal møte mellom 300 og 400 framtredende irakere på et møte i Bagdad mandag for å drøfte personer og diskutere dannelsen av en ny regjering, opplyste Barbara Bodine.

(NTB)