KLAUS JUSTSEN

USA reagerte med fordømmelser og advarsler etter angrepet i Gaza der tre amerikanere ble drept.

Den formelle fordømmelse kom sent onsdag i en offisiell erklæring fra Det hvite hus. Her het det også at de palestinske myndighetene skulle ha handlet for lenge siden og at de uten ytterligere forsinkelser må samle kampen mot terror under en felles effektiv ledelse.

Bes forlate landet

Dermed gjøres det klart at USA vil forsøke å utnytte angrepet til å øke det diplomatiske presset mot den palestinske ledelsen. USA har lenge forlangt at det slås hardt ned på terrorgruppene på Vestbredden og i Gaza. Selv om verken Hamas eller Islamsk jihad har påtatt seg skylden for onsdagens angrep, kan disse kravene nå fremsettes med økt styrke.

Kravene om raske inngrep kommer i tillegg til en ny voldsom fordømmelse av Yasser Arafat. President George W. Bush gjorde det enda en gang klart at USA ikke vil forhandle med den palestinske lederen.

Situasjonens alvor ble understreket da den amerikanske ambassaden i Tel Aviv oppfordret alle statsborgere om å forlate Gaza.

Angrepet ved Beit Lahiya kom bare få timer etter at USA i FNs sikkerhetsråd nedla veto mot en resolusjon som ville fordømme Israels bygging av muren som deler Vestbredden.

Støtter ikke muren

De fleste medlemmene fordømte muren med beskyldninger om at den er et israelsk forsøk på at tilrane seg land. Den amerikanske FN-ambassadøren John Negroponte fastholdt imidlertid at resolusjonsforslaget manglet balanse og ikke ville fremme fred og sikkerhet i området.

Mens USA med sitt veto som permanent medlem kunne avvise resolusjonsforslaget, unnlot Storbritannia, Tyskland, Kamerun og Bulgaria å stemme.

USA gjorde det under møtene i New York klart at landet ikke støtter den israelske muren, og antydet vilje til å stemme for resolusjonen hvis den samtidig fordømte Hamas, Islamsk jihad og andre terrorgrupper.