Styrkene er i ferd med å opprette en base for Diyala-provinsen, opplyser en amerikansk militær talsmann.

De amerikanske styrkene tok til fange flere bevæpnede irakere, men møtte ingen motstand da de tok seg inn til flyplassen i Baqubah, som ligger rundt 60 kilometer nordøst for Bagdad, tidlig lørdag morgen, ifølge den amerikanske hæren.

— Flyplassen vil trolig bli brukt som en fremskutt forsyningsbase, sier oberstløytnant Robert Valdivia til nyhetsbyrået AFP.

Den amerikanske invasjonsstyrken har ennå ikke tatt kontrollen over Baqubah, hovedstaden i Diyala-provinsen der flere paramilitære grupper skal kjempe om kontrollen.

-Vi møtte ikke motstand i Baqubah, men det betyr ikke at paramilitære grupper som Mujahedin-e Khalq (MKO) ikke er aktive her, sier oberstløytnant Valdivia.

MKO er den viktigste væpnede, iranske opposisjonsgruppen. Den amerikanske hæren sier den har inngått en våpenhvileavtale med gruppen, som ble støttet av Saddam Hussein og flere ganger var mål for amerikansk-britiske angrep. Ifølge en talsmann for MKO tillater avtalen med den amerikanske hæren at gruppen kan beholde våpnene og fortsette kampen mot den iranske regjeringen i Teheran.

(NTB)