En talsmann bekreftet ifølge avisa The Independent fredag at den offisielle årsaken til de to dødsfallene var drap. Han motsa dermed tidligere meldinger om at én var død av hjertesvikt, mens den andre døde av en lungesykdom.

Dødsattestene viser at den ene fangen, 22 år gamle Dilawar fra Khost-regionen, var drept av stump vold som førte til hjertesvikt, mens den andre, 30 år gamle mulla Habibullah, hadde dødd av en blodpropp i lungen som var en følge av skader etter stump vold.

Nyheten gjenopplivet tidligere bekymringer for at USA bruker tortur under avhør av tidligere Taliban-soldater og al-Qaida-aktivister som er tatt til fange.

USA har tidligere innrømmet at fangene blir utsatt for press, som for eksempel at de blir nektet søvn og medisinsk hjelp for skader, at de blir tvunget til å stå eller knele i timevis med hetter over hodet, og at de blir utsatt for høye lyder eller kulturelt ydmykende behandling som å bli sparket av kvinnelige soldater.

USA hevder at dette ikke er umenneskelig behandling, men menneskerettighetsgrupper som Amnesty International og Human Rights Watch kaller praksisen klar tortur, slik begrepet defineres i folkeretten.

(NTB)