BRUSSEL: Den konservative republikaneren Perle, også kjent som halvoffisiell talsmann for Det hvite hus, virkelig klasket til mot Schröder i et intervju med Süddeutsche Zeitung:

— Tyskland er blitt irrelevant. Det er ikke lett for en tysk kansler å lede landet sitt til internasjonal irrelevans, tordnet Perle.

Foranledningen er naturligvis konflikten om Irak, der Gerhard Schröder lenge har vært blant de sterkeste motstanderne av krig. Perle tror for øvrig ikke det nå ikke lenger er mulig å trekke de amerikanske styrkene ut av Golfen uten krig først.

Det er vanskelig å se tidspunktet for Richard Perles utspill som tilfeldig. Tyskland står foran valg i delstatene Hessen og Niedersachsen, og to nederlag for Gerhard Schröders SPD er ventet. Særlig pinlig for kansleren vil det være å tape sin egen hjemstat Niedersachsen, der han selv var ministerpresident i en årrekke.

Verre enn det tapte ansikt er kanskje det politiske problem som ligger i at to nederlag søndag ytterligere styrker opposisjonen som førende kraft i det såkalte Forbundsrådet. Dette organet, der delstatenes regjeringssjefer sitter, fungerer som et slags "overhus" i tysk politikk – og har stor innflytelse på lovprosessene.

"Filleristet" Schröder

Også i valgkampen foran forbundsdagsvalget i fjor, dukket en fremtredende talsmann for USA opp i innspurten. Den gang var det selveste Condoleezza Rice, presidentens sikkerhetspolitiske rådgiver, som prøvde å filleriste Schröder. Men i september lot det ikke til å svekke kansleren, for han maktet å hale i land et noe overraskende gjenvalg.

I Hessen ligger SPD så langt etter CDU på meningsmålingene, at Schröders parti antakelig har gitt opp. De siste krefter konsentreres om Niedersachsen, der SPD "kun" ligger under 35-48 ifølge den siste meningsmålingen fra Forsa-instituttet. Gerhard Schröder er ventet til ministerpresident Sigmar Gabriels stormøte i hovedstaden Hannover i kveld.

Gabriel har lenge vært sett på SPDs kronprins, mens hans CDU-motkandidat Christian Wulff ses på som opposisjonens neste kanslerkandidat.

Tema: Irak

De store temaene i valgkampen er Irak og innsatsen til regjeringen i Berlin. Store ting i tysk politikk, dette, men for verden for øvrig er nok andre sider ved saken vel så interessante. Vil kansler Gerhard Schröder etter sine to ventede nederlag bli "mykere" i Irak-kursen – det vil si mer USA-vennlig? Eller vil han fortsette å skape trøbbel for amerikanerne som gjerne vil ha ryggdekning for å angripe Saddam Hussein.