Kaptein Frank Thorp sier til nyhetsbyrået Reuters at de amerikanske styrkene befinner seg "i nærheten av sentrum".

Rundt 1000 irakiske soldater er drept i kamper med amerikanske styrker i Bagdad bare i dag, opplyser den amerikanske obersten David Perkins.

Han er sjef for den amerikanske brigaden som angivelig sendte flere titalls stridsvogner inn i den irakiske hovedstaden i dag.

Ifølge Perkins lå irakiske lik "strødd i gatene".

— Har tatt hovedkvarter

Amerikanske militærkilder sier at de har tatt kontroll over hovedkvarteret til den irakiske republikanergardens Medina-divisjon.

Kildene opplyser også at det irakiske regimet har beordret republikanergardens 8. og 15. brigade til sentrum av Bagdad.

Ifølge kildene rullet minst 20 Abrams stridsvogner og 10 Bradley stormpanservogner fra 2. brigade i USAs 3. infanteridivisjon inn i den irakiske hovedstaden på hovedveien i sør.

- Rekognosering

Hensikten var å utføre rekognoseringsoppdrag. Nyhetsbyrået Reuters' journalist Luke Baker, som følger 3. infanteridivisjon, melder at stridsvognene var ca. 12-14 kilometer fra sentrum av Bagdad.

Ifølge Baker kjørte stridsvognene et stykke inn i Bagdad før de snudde ut mot flyplassen sørvest for byen.

CNN melder at stridsvognene ble beskutt av enkelte grupper med antistridsvognvåpen og luftvernkanoner.

Rett etter daggry kunne fem voldsomme eksplosjoner høres i et område nær sentrum av hovedstaden.

Avviser alt

Iraks informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf holdt i formiddag en pressekonferanse der han avviste samtlige påstander fra USA.

— De lyger. De er gale. Vi har full kontroll på flyplassen. Det er noen få rester av amerikanske styrker på flyplassen, men vi har omringet dem og har knust dem. Om kort tid vil vi ta med dere til flyplassen, så kan dere se selv, sa Sahaf til forbausede journalister.

Sahaf hevdet også at Irak hadde gjennomført et "oppfinnsomt og dristig" angrep på flyplassen i natt. Han lo av påstanden om at det skulle være amerikanske soldater inne i Bagdad.

— Dere bor her. Ser dere noen amerikanere her?

INN I BAGDAD: En soldat fra stridvognbataljonen til det 7. marineregiment pusser pistolen sin i utkanten av Bagdad.
FOTO: REUTERS