Dårlige værforhold gjorde det lenge usikkert om amerikanerne ville klare å treffe satellitten, men oppdraget ble utført onsdag kveld, ifølge militæret. Satellitten ble truffet om lag 250 kilometer over jordas overflate.

Det var president George W. Bush som forrige uke ga ordren om at marinen skulle skyte ned satellitten. Pentagon fryktet at drivstofftanken kunne lekke giftig stoff ut i atmosfæren dersom satellitten nådde jorden uten først å gå i stykker.

— Et nettverk av land-, luft-, sjø- og rombaserte sensorer bekrefter at det amerikanske militæret har avskåret den ødelagte satellitten før den nådde jordens atmosfære, heter det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet.

Ti sekunder

Spionsatellitten ble skutt ut i desember 2006 og sluttet å virke kort tid etter at den gikk inn i bane rundt jorden.

Det amerikanske marinefartøyet i Stillehavet som onsdag skjøt ned satellitten, hadde et vindu om lag ti sekunder på å foreta en vellykket nedskyting.

Satellitten var på størrelse med en buss, men det avgjørende er at raketten har truffet drivstofftanken på satellitten og at denne er ødelagt. Det vil foreligge en bekreftelse på om militæret klarte dette, i løpet av et døgn.

Skeptiske

Både Russland og Kina har vært svært skeptiske til USAs planer om å skyte satellitten ned. Det russiske forsvarsdepartementet frykter operasjonen blir brukt til å skjule en test av et nytt romvåpen.

Men Washington har gjentatte ganger bedyret at de kun vil skyte ned satellitten for å hindre at folk kommer til skade av det giftige stoffet hydrazin, som det skal ha vært om lag 450 kilo av i satellitten.

— Vi har gjort det helt klart hvorfor presidenten har tatt denne avgjørelsen. Dette handler om å redusere faren for at mennesker på jorden kommer til skade, sier talsperson Bryan Whitman i Pentagon.