Bildene, fra satellitten Ikonos, er langt mer detaljerte og klare enn bilder som ble tatt fra spionsatellitter under den kalde krigen, og kunne derfor også ha avslørt resultatene av USAs bombeangrep på Afghanistan, heter det.

I henhold til amerikansk lov har Pentagon lov til å gi ordre om å sperre adgangen til sivile satellittbilder — hvis satellittene er skutt opp fra amerikansk territorium. Men ifølge avisen er det ikke gitt noen slik ordre, selv ikke etter at bombeangrepene mot Afghanistan startet for ti dager siden.

Kjøper opp

Beslutningen om å stenge adgangen til satellittbildene ble tatt sist torsdag, etter meldinger om at et stort antall sivile var blitt drept i amerikanske bombeangrep mot treningsleirer nær Darunta nordvest for Jalalabad.

Men istedenfor å bruke sine juridiske rettigheter, besluttet Pentagon å kjøpe opp de kommersielle rettighetene til alle bilder fra Afghanistan tatt av Ikonos-satellitten fra og med starten på bombetoktene. Selskapet som driver satellitten heter Space Imaging.

Detaljer

Blant de svært detaljerte bildene fra satellitten er også bilder av angivelige terrorister som marsjerer mellom treningsleirene i området rundt Jalalabad. En slik billedkvalitet vil også gjøre det mulig å se døde mennesker liggende på bakken - som ofrene etter bombeangrepene i forrige uke, skriver The Guardian..

Det amerikanske forsvaret trenger ikke disse bildene for eget bruk. Pentagon har allerede seks bildesatellitter i verdensrommet, og en sjuende satellitt ble skutt opp sist helg. Beslutningen om å kjøpe opp de kommersielle rettighetene, er derfor trolig tatt utelukkende for å hindre at bildene blir offentliggjort.

Kritikk

Amerikanske etterretningseksperter er kommet med sterk kritikk av denne handlemåten. De mener at dette kan gi amerikanske medier juridisk grunnlag for å saksøke Pentagon for brudd på grunnlovens paragrafer om presse- og ytringsfriheten.

(NTB)