Den 600 sider lange rapporten er laget av det amerikanske justisdepartementet, og har vært unntatt offentlighet siden den ble laget i 2006.

Nå har avisen The New York Times fått tak i en kopi av dokumentet, som bekrefter at amerikanske myndigheter ga enkelte nazister en frihavn i tiden etter 2. verdenskrig.

Tidligere har det vært kjent at etterretningsorganisasjonen CIA tok seg av en rekke tyske nazister fordi de var nyttige for amerikanerne på ulikt vis. Den nye rapporten dokumenterer flere slike tilfeller på en langt mer omfattende måte enn tidligere dokumenter.

— Amerika, som la mye stolthet i å være en frihavn for de angrepne, ble også – til en viss grad – en frihavn for angriperne, heter det i rapporten, ifølge The New York Times.

Jobbet for CIA

Blant nazistene som skal ha blitt beskyttet av CIA er Otto Von Bolschwing , som skal ha hjulpet Adolf Eichmann med å utarbeide den tyske planen om å utrydde landet for jøder.

Bolschwing fikk hjelp av USA i 1954, og begynte å jobbe for CIA, ifølge rapporten.

Hans rolle under 2. verdenskrig ble holdt hemmelig for amerikanske myndigheter. Da justisdepartementet i 1981 endelig fikk rede på hva som skjulte seg i mannens fortid, forsøkte de å deportere ham. Han døde senere samme år.

Operasjon binders

En annen kjent nazist som ble beskyttet av amerikanerne etter krigen var Arthur L. Rudolph , en forsker som drev en ammunisjonsfabrikk under krigen.

Rudolph ble tatt imot av amerikanerne i 1945 og satt til å jobbe for myndighetene som et ledd i den såkalte «Operasjon binders», der flere forskere fra Nazi-Tyskland ble brukt av amerikanerne for å utvikle landets teknologi. Rudolph gjorde senere en strålende karriere i NASA, og blir ansett som en av pionerene innen romfartsteknologien.

Svært mange nazister ble sluppet inn i USA etter krigen, men antallet er «trolig langt mindre enn 10.000», heter det i rapporten.

Den tykke rapporten, som The New York Times har fått tak i etter at en organisasjon truet med å saksøke det amerikanske justisdepartementet for hemmelighold, forteller også historien om hvordan USA har deportert, utestengt eller fratatt statsborgerskapet til over 300 personer med tilknytning til Hitlers regime, skriver avisen.

- Sveits kjøpte nazi-gull

Rapporten forteller også en rekke kuriøse historier om USAs oppgjør med nazister de siste tiårene.

En ansatt i det amerikanske justisdepartementet skal, ifølge rapporten, ha oppbevart deler av hodeskallen til Dr. Josef Mengele , kjent som «dødsengelen» fra konsentrasjonsleiren Auschwitz, fordi han håpet at kraniebiten skulle bevise at Mengele faktisk var død.

Flere feider med andre land blir også beskrevet i det lange dokumentet.

I 1997 skal amerikanerne ha funnet klare bevis for at Sveits kjøpte gull som nazistene hadde konfiskert fra jøder. I tillegg skal USA, uten hell, ha forsøkt å overtale myndighetene i Latvia til å stille en rekke nazister for retten i 2000.

Begge disse passasjene var utelatt fra en versjon av rapporten som ble offentliggjort av organisasjonen The National Security Archive denne uken - noe vi vet fordi The New York Times sitter på den usensurerte versjonen.

Les også: