Amerikanerne skal ha fortalt dette til andre medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med onsdagens debatt, sier diplomatkilder.

To kilder, som kommer fra land med totalt ulike synspunkter i Irak-spørsmålet, bekrefter begge at USAs FN-ambassadør John Negroponte skal ha fortalt rådets medlemmer at tidsfristen 17. mars står fast.

Storbritannia har tatt til orde for å forlenge fristen noe, og natt til torsdag norsk tid meldte nyhetsbyrået DPA at det er kommet til et åpent brudd mellom USA og Storbritannia med tanke på å stille Saddam Hussein et ultimatum allerede 17. mars.

-17. mars står fast

Den amerikanske FN-ambassadøren utelukker at Sikkerhetsrådet kommer til å stemme over det USA-initierte resolusjonsforslaget allerede torsdag.

-Vi vil helt sikkert ikke få en avstemning i morgen, sa Negroponte til journalister onsdag kveld.

Resolusjonsforslaget går ut på å godkjenne bruk av militærmakt mot Irak, dersom landet ikke fullt og helt samarbeider med FNs våpeninspektører innen mandag 17. mars.

Likevel holdt Negroponte døra på en bitte liten gløtt da han snakket med journalister etter møtene i FN.

-Det ville i så fall bli en veldig, veldig kort forlengelse av tidsfristen. Vår resolusjon er den eneste resolusjonen som ligger på bordet, og vi har ikke trukket oss fra 17. mars-tidsfristen, sier Jon Negroponte.

Han avviste det noe mer kompromissvennlige britiske forslaget som et "ikke-utkast." Negroponte gjentok den amerikanske holdningen fra de siste dagene, nemlig at Irak på flere området har gjort seg skyld i "alvorlige brudd" på FN-resolusjon 1441. -Det er på tide at Sikkerhetsrådet håndhever sine resolusjoner. Irak må føye seg umiddelbart og uten forsinkelser, understreker John Negroponte.

Begrenset åpning

En britisk tjenestemann sier at Storbritannia er villig til å gi en noe forlenget frist til Saddam Hussein, i et forsøk på å imøtekomme den store motstanden blant medlemmene i FNs sikkerhetsråd.

En talskvinne for Storbritannias FN-ambassadør Jeremy Greenstock sier at 17. mars var en "veldig troverdig tidsfrist" da den ble bestemt 7. mars, men at mye har skjedd siden det.

-Vi erkjenner at det finnes en begrenset mulighet til å gi noe etter, sier talskvinne Catherine MacKenzie.

Sikkerhetsrådet gjenopptar sine drøftelser om Irak torsdag.

(NTB)

SISTE FRIST: President Bush fastholder 17. mars som den absolutt siste tidsfristen for Irak.
Foto: REUTERS/Larry Downing