Torturkammeret ligger på en gammel irakisk militærbase ved flyplassen i Bagdad, og ble døpt Det svarte rommet av de amerikanske soldatene.

Fanger ble slått med geværkolber, skreket til og spyttet i ansiktet i det vindusløse og svartmalte rommet.

Soldatene brukte også fanger som levende paintball-målskiver, i et forsøk på å skremme dem til å gi opplysninger som kunne lede til ettersøkte opprørsledere som Abu Musab al-Zarqawi.

Hemmelig enhet De amerikanske soldatene som sto bak mishandlingen tilhørte Task Force 6-26, en topphemmelig enhet på rundt 1.000 soldater som tok seg av fanger som senere havnet i det beryktede Abu Ghraib-fengselet.

Spesialstyrkens motto var at fangene skulle blø, og Pentagon var godt orientert om soldatenes hardhendte metoder.

– Det fantes i realiteten ingen regler der, sier en Pentagon-kilde til New York Times.

Avsky Pentagon-personell med god kjennskap til enhetens virksomhet, forteller at de reagerte med avsky på det de fikk se og høre.

De hardhendte metodene ga heller ingen informasjon som bidro til å fange irakiske opprørere eller redde amerikanske liv i landet, sier kritikerne.

Selv etter at bildene fra Abu Ghraib-fengselet hadde sjokkert en hel verden, fortsatte Task Force 6-26 med sin brutale fangebehandling i Det svarte rommet.

Både amerikansk etterretning og etterforskere fra Pentagon advarte mot praksisen, og CIA valgte å trekke alt sitt personell ut av leiren.

34 av soldatene i Task Force 6-26 har fått disiplinærstraff siden 2003, og minst elleve soldater er sparket ut av enheten.