JØRGEN ULLERUP

USAs offisielle begrunnelse var å få has på ledende medlemmer av terrornettverket al Qaida, som en antar har søkt tilflukt i Somalia etter terrorangrepene mot amerikanske ambassader i Afrika.

Men i virkeligheten ga amerikanske bombefly også en kjærkommen håndsrekning til etiopiske og somaliske regjeringsstyrker, da de drepte et stort antall islamske krigere under bombeangrepet to steder i den sørlige delen av Somalia.

Ingen nøyaktige tapstall er oppgitt, men somaliske myndigheter bekreftet amerikanske presserapporter om at det ble funnet mange lik ved landsbyen Badel i nærheten av Ras Kamboni, en av islamistenes siste omringede bastioner.

Ifølge den somaliske regjeringen var angrepet vellykket, og det fikk full støtte fra Somalias president, som etter lynkrigen nylig er vendt tilbake til Somalias hovedstad Mogadishu.

– USA er i sin fulle rett til å bombe terrorister fra al Qaida som har angrepet deres ambassader, sa Abdullahi Yussuf.

Siden terrorbombene mot de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998, som kostet 224 mennesker livet, har USA jaktet flere navngitte al Qaida-terrorister. Da tre av dem ble sporet til de siste islamske bastionene helt sør i Somalia, gikk et tungt bevæpnet amerikansk AC-130 krigsfly mandag ettermiddag på vingene fra basen i Djibouti og sendte et bomberegn.

Somalia er stadig et åpent sår i amerikansk bevissthet etter den feilslåtte intervensjonen i oktober 1993, da verdens eneste supermakt ble ydmyket og 18 amerikanske soldater drept i det totale anarki som har hersket i Somalia siden utbruddet av borgerkrigen i 1991.

Selv om bombetoktet er USAs første direkte inngripen i konflikten, som på mindre enn to uker har tvunget de såkalt islamske domstolene fra makten i landet, har USA spilt sine kort fra kulissene. Amerikanske flåtefartøyer har hindret islamske krigere å flykte, og det tas for gitt at USA har levert avgjørende etterretning og satellittbilder til regjeringshæren og Etiopia.

Navnene på tre høytstående al Qaida-medlemmer sto på bombene. Den ene antas å lede al Qaida på Afrikas horn, og som de to andre tror man han har brukt baser i Somalia til å gjennomføre ambassadeangrepene samt et angrep på et israelskeid hotell i Mombasa i Kenya i 2002. Det dreier seg om Fazul Abdullah Mohamed fra Komorene, kenyaneren Saleh Ali Saleh og sudaneren Abou Taha al-Soudane.