— Jeg mener Sikkerhetsrådet må foreta sine vurderinger etter dette trekket fra Iran, sier USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad fastslo tirsdag at Iran har kjernefysiske teknologi, og at landet ønsker å anrike uran i stort omfang.

Rice mener Sikkerhetsrådet nå må foreta seg noe for at verdenssamfunnets troverdighet skal bli opprettholdt.

Det hvite hus fastslår at sanksjoner definitivt er en mulighet i konflikten med Iran.

Fraråder maktbruk Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at bruk av makt ikke kan løse striden om Irans atomprogram.

— Hvis slike planer eksisterer, kan de ikke løse dette problemet, sier han.

— Jeg vil ikke skynde meg med å trekke konklusjoner. Følelser hisses opp for ofte når det gjelder Irans atomprogram, tilføyer utenriksministeren.

Kina fastslår at Irans påstand om at landet har anriket uran ikke er i overensstemmelse med kravene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og uttalelsen fra Sikkerhetsrådet i mars.

Kina, Russland, USA, Storbritannia og Frankrike er faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd.

- Langt til våpen Onsdag reagerte Frankrike, Storbritannia og Tyskland kraftig på Irans kunngjøring. De tre EU-landene førte lenge forhandlingene med Iran i håp om å unngå en konfrontasjon og finne en løsning på problemene uten at konflikten måtte bringes inn for FNs sikkerhetsråd.

NUPI-forsker Morten Bremer Mærli sier til NTB at det trolig vil gå flere år før Iran kan skaffe seg atomvåpen som kan monteres på raketter og brukes til angrep mot andre land.

Stolte aviser Men en iransk talsmann, som ba om å få være anonym, avviste en oppfordring fra Russlands utenriksdepartement om å stanse anrikingen av uran.

Iranske aviser glødet onsdag av stolthet over at landet nå, ifølge presidenten, er blant landene som behersker kjernefysisk teknologi.

— Atomsyklusen er fullført. Dette er begynnelsen på et mektig Iran, triumferte den konservative Resalat på første side.

Det er fortsatt uklart om Russland nå vil støtte FN-sanksjoner mot Iran. Men den liberale avisen Vremja Novostei skriver onsdag at sjansen for et sanksjonsvedtak i Sikkerhetsrådet har økt dramatisk etter Ahmadinejads tale.

Trussel Irans atompolitikk er en trussel mot «hele den frie og demokratiske verden», sier den israelske hærsjefen, general Dan Halutz, til den israelske hærens radio. Han har hele vinteren advart om at Iran bare var noen måneder unna et teknologisk gjennombrudd i sin atomforskning.

Men Halutz ber verden ikke vente en israelsk reaksjon.

— Jeg foreslår at man ikke venter på et israelsk svar. Utover det kommer alt til sin tid.

Israels utenriksdepartement ville onsdag ikke kommentere saken.