Det skjedde samtidig som USA gjennomførte et av de mest intense luftangrepene mot byene Kabul og Kandahar siden angrepene på Afghanistan startet for ni dager siden.

Minst ett AC-130 fly skal ifølge Pentagon ha angrepet et av Talibans hovedkvarter som også omfatter en militærforlegning.

Introduksjonen av flytypen AC-130 kan bety et vendepunkt i den amerikanske taktikken i Afghanistan. AC-130 brukes ofte når det er behov for nær flystøtte til kommandostyrker på bakken. Bruk av AC-130 i Afghanistan blir tatt som et tegn på at USA raskt nærmer seg et angrep med bakkestyrker.

Lyden fra et AC-130 kan lett sammenblandes med lyden av et helikopter. Vitner i Afghanistan meldte om helikopterangrep natt til tirsdag.

Flyet, som er en ombygd Hercules, er utstyrt med flere maskingevær, flere mindre kanoner og en 105 millimeter kanon. Det ble benyttet for første gang under Vietnamkrigen, men er senere også benyttet iblant annet Irak, Somalia og på Balkan.

Ulempen med flytypen er at den er lett å skyte ned. USA har mistet flere AC-130 i nyere tid, blant annet i Somalia i 1994.

(NTB)