Det skriver den britiske avisen Observer. De har fått tak i et dokument som beskriver deler av kampanjen. Dokumentet er skrevet av en offiser i National Security Agency.

Dokumentet ber de ansatte i organisasjonen å forsterke sin overvåking av Sikkerhetsrådets medlemmer, med unntak for representantene fra USA og Storbritannia.

Bakgrunnen er at presidentens rådgivere skal ha tilgang til absolutt ferskeste informasjonene om hvordan de ulike landene vil stemme i Sikkerhetsrådet.

Ifølge Observer er målet representantene fra de seks landene Angola, Kamerun, Chile, Mexico, Guinea og Pakistan, ved FNs hovedkvarter i New York. Disse delegatene er under sterkt press fra land som ikke ønsker en krig i Irak, som Frankrike, Kina og Russland.

Ifølge Observer regner mange FN diplomater med at de blir avlyttet i ulike situasjoner. Dette er imidlertid første gang omfanget av slik avlytting kommet frem i dagen.

Avisen mener operasjonen er avslørt av flere rivaliserende sikkerhetsorganisasjoner i Europa.

Ukjent for Norge

Norge satt i FNs sikkerhetsråd fram til årsskiftet, og deltok i behandlingen av den viktige resolusjon 1441 i fjor høst. Dersom opplysningene om avlytting av FN-diplomater er riktige, tyder mye på at også den norske delegasjonen har vært overvåket.

— Jeg kjenner ikke til de forholdene som The Observer beskriver, og ønsker ikke å kommentere saken, sier utenriksminister Jan Petersen (H) til NTB.

(NTB)

Sikkerhetsrådet samlet i FN-byggningen i New York 20. februar. Nå ønsker ikke USA flere overaskelser fra Sikkerhetsrådet. De avlytter derfor rådsmedlemmenes teleoner og leser eposten dere. (Foto: Shannon Stapleton/REUTERS)