— I henhold til amerikansk lov kan USA holde tilbake lånegarantier til Israel, sa USAs Midtøsten-utsending George Mitchell på amerikansk fjernsyn tidligere i uka da han ble spurt om hva slags press USA kan utøve mot Israel.

Selv om Mitchell gjorde det klart at det ikke fins noen planer om sanksjoner, bidro bemerkningen til å forsure klimaet mellom USA og Israel ytterligere.

Israelske medier grep tak i bemerkningen for å minne leserne om forrige gang forholdet mellom Israel og USA nådde et lavpunkt, nemlig da president George Bush den eldre holdt tilbake lånegarantier for 10 milliarder dollar etter at statsminister Yitzhak Shamir nektet å stanse utbyggingen av bosetningene.

Avisa Maariv kaller Mitchells bemerkning en bombe.

President Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu kom på kant med hverandre etter at Obama krevde en stans i utbyggingen. Obama har siden dempet kravet etter at Netanyahu nektet å høre på og siden bare innførte en midlertidig stans i ti måneder.

Netanyahu svarte på intervjuet med Mitchell lørdag med å beskylde palestinerne for å legge hindringer i veien for nye forhandlinger.

Senatorene Joe Lieberman og John McCain, som befinner seg i Israel, avviste Mitchells antydninger og sa at ingen forslag om sanksjoner mot Israel har mulighet for å bli vedtatt i Kongressen.