– Iran er involvert i levering av eksplosiver og andre materialer til ekstremistiske grupper i Irak, sier en sentralt plassert militærkilde.

Tre amerikanske militærtjenestemenn orienterte internasjonal og irakisk presse om saken i Bagdad søndag, forutsatt de ikke ble navngitt. Journalistene som var til stede fikk heller ikke lov til å fotografere eller gjøre lyd— og bildeopptak av bombekastergranater og rakettdrevne granater som angivelig skal stamme fra Iran.

– Våpnene har trekk som er karakteristiske for produksjon i Iran. Iran er det eneste landet i regionen som produserer disse våpnene, sa en tjenestemann om våpnene som ble vist fram.

– Fra høyeste hold

Amerikansk etterretning mener at sprengstoffet er blitt produsert i Iran og smuglet inn i Irak etter ordre fra iranske myndigheter, fortalte tjenestemennene.

– Vi tror denne aktiviteten kommer fra høyeste hold i Iran, sier en tjenestemann og trekker spesielt fram al-Quds-brigaden, en del av den iranske elitestyrken Revolusjonsgarden, som står under ayatolla Ali Khameneis kontroll.

USA har lenge ment at iranske våpen blir brukt i Irak, men det er første gang amerikanerne beskylder iranske myndigheter for å være direkte involvert.

Teheran har tidligere avvist de amerikanske anklagene gjentatte ganger.

Opplysningene om at det smugles våpen fra Iran til Irak er ikke bekreftet fra uavhengig hold, skriver BBC.

– Over 170 drept

Amerikanerne mener at Iran jobber gjennom flere kanaler, deriblant den irakiske Mahdi-hæren ledet av den ytterliggående sjialederen Moqtada al-Sadr.

Mer enn 170 amerikanske og allierte soldater er blitt drept og 620 såret av iranske bomber siden juni 2004, mener de amerikanske tjenestemennene.

– Det har vært en betydelig økning i bruken av dem de siste seks månedene, sier en av militærtjenestemennene.

– De er ganske så ødeleggende, sa tjenestemannen og holdt fram deler av et prosjektil som skal ha truffet et amerikansk kjøretøy.

Kontrollerer opplysninger

Amerikanske myndigheter har orientert den irakiske regjeringen om saken, og irakiske tjenestemenn skal ha bedt Iran om å stanse aktiviteten.

Forrige uke ble det kjent at USA etterforsker en irakisk sjiamuslimsk politiker for å ha vært sentral i smuglingen av iranske våpen, skriver AP.

Orienteringen om denne saken ble likevel utsatt, fordi Pentagon skulle gå over opplysningene en gang til, for å forsikre seg om at de var korrekte.

Amerikansk etterretning er blitt trukket i tvil som følge av de feilaktige påstandene som ble satt fram i forkant av Irak-krigen, for eksempel om at landet skulle ha masseødeleggelsesvåpen.

STR