— Han snakket ikke sant om innholdet i samtalen med Bush. Dette ødela forholdet mellom de to totalt, sier en fremtredende amerikanske kilde til Aftenposten.

Torsdag får statsminister Jens Stoltenberg endelig møte USAs president i det ovale kontor i Det hvite hus. Det er et øyeblikk Stoltenberg har ventet på i seks år.

Grunnen til at Stoltenberg har måttet vente så lenge for å få besøke Norges viktigste allierte, har med jevne mellomrom vært diskusjonstema. Spesielt fordi norske statsministere før Stoltenberg nærmest har hatt fri adgang til Det hvite hus. Kjell Magne Bondevik var der tre ganger.

Nytt lys

Årsaken er en mye omtalt telefonsamtale mellom Stoltenberg og daværende president i USA, George W. Bush - en telefonsamtale Aftenposten kan kaste nytt lys over nå.

Rett etter den rødgrønne valgseieren i 2005 - da Jens Stoltenberg avløste Bondevik som statsminister - ringte president George W. Bush og gratulerte Stoltenberg. Samtalen fant sted 15. september 2005, tre dager etter valget.

Stoltenberg lot seg intervjue av flere medier om gratulasjonstelefonen fra Det hvite hus. 16. september hadde Aftenposten, VG og Dagbladet intervjuer med Stoltenberg. Budskapet i alle tre aviser var det samme:

Stoltenberg fortalte at han hadde sagt til Bush at Norge ville trekke ut de siste 15–20 offiserene som Norge hadde stasjonert i Irak.

Rasende

I Washington ble amerikanerne rasende da de fikk se ambassadens gjengivelse av Stoltenbergs uttalelser til norske medier. De satt på notater fra samtalen, og «visste» at den norske statsministeren ikke hadde sagt at Norge ville trekke sine siste soldater ut fra Irak.

Flere amerikanske og norske kilder bekrefter overfor Aftenposten at amerikanerne reagerte sterkt, og at de gjorde dette klart overfor Norge.

Stoltenberg og Ap svarte med at dette standpunktet uansett burde være godt kjent: De rødgrønne partiene hadde i valgkampen snakket om å avvikle det norske Irak-engasjementet. Ap hadde dessuten vært imot å forlenge de norske offiserenes tilstedeværelse i Irak.

Men dette dempet ikke raseriet på amerikansk side.

De hevdet med styrke at Stoltenberg offentlig hadde snakket usant om innholdet i sin samtale med den amerikanske presidenten.

Det var helt uinteressant at det var offentlig kjent hva de rødgrønne partiene hadde sagt i valgkampen.

Til nå har det vært en «offentlig sannhet» at Bush skal ha blitt irritert eller fornærmet da han ringte Stoltenberg etter stortingsvalget fordi han da skulle ha fått vite at den påtroppende rødgrønne regjeringen ville trekke den siste rest av norske soldater ut av Irak.

Etter det Aftenposten erfarer skyldes altså irritasjonen at Stoltenberg angivelig aldri ga en slik beskjed, men hevdet det overfor norsk opinion i etterkant.

Svartelistet

Dette skal være den direkte foranledningen til at Stoltenberg ble svartelistet og aldri invitert til Det hvite hus mens George W. Bush var president, får Aftenposten opplyst fra amerikanske kilder.

En sentralt plassert norsk kilde forteller at Stoltenberg kom direkte fra et LO-arrangement da han fikk telefonen fra Det hvite hus.

Han tok det hele på sparket. Kilden sier at ingenting ble sagt i klartekst om at Norge ville trekke ut den symbolske kontingenten offiserer som Bondevik II-regjeringen hadde plassert i Irak.

Da Stoltenberg etterpå, av norske medier, ble spurt om hvilke budskap han hadde formidlet til Bush, falt han for fristelsen til å si at presidenten hadde fått beskjed om at Norge ville trekke offiserene ut av Irak.

En norsk kilde, som den gang var sentral, mener at amerikanerne oppfattet Stoltenberg som uærlig.

— Amerikanerne mente Stoltenberg var uærlig. Det husker jeg, men jeg vet ikke om hva. Men for å si det slik: Det er ikke vanskelig å markere uenighet med amerikanerne. Det er uproblematisk. Det som er verre, er å være uærlig. Det går ikke.

Stoltenberg: - Mente aldri å si noe feil

Statsminister Jens Stoltenberg sier at forholdet til USA har vært utmerket hele tiden.

- Jens Stoltenberg, hva er din reaksjon på de påstandene Aftenposten bringer i dag?

— George Bush ringte og gratulerte med valgseieren. Det var en kort og hyggelig samtale. Men etter samtalen oppsto det noe uklarhet om innholdet. Blant annet inneholdt meldinger fra internasjonale pressebyråer formuleringer som kunne tolkes som at Norge skulle fortsette sitt militære nærvær i Irak. Det var ikke riktig, og det korrigerte jeg, sa Jens Stoltenberg tirsdag kveld.

— Noe senere hadde jeg en samtale med den amerikanske ambassadøren, hvor vi oppklarte det som var av misforståelser. Dette har aldri vært noe tema siden, og forholdet til USA har vært utmerket, selv om det har vært politisk uenighet om flere saker.

- Sa du til George Bush at Norge skulle trekke de siste offiserene fra Irak da han ringte og gratulerte deg med valgseieren, slik du sa til norsk presse 15. september? Våre kilder hevder at du ikke sa det, og at Bush reagerte sterkt i ettertid?

— Jeg har aldri ment å si noe som er feil. Jeg hadde en god og ryddig samtale med ambassadøren om dette før jeg tiltrådte som statsminister, og oppklarte det som var av misforståelser. Allerede før valget var det klart for alle, også for amerikanerne, at vi ikke ville videreføre det norske militære nærværet i Irak, og etter valget trakk vi oss ut.

- Har du i ettertid oppfattet at telefonsamtalen, og Bush sin reaksjon på den, var årsaken til at du aldri ble invitert til Det hvite hus?

— Nei, det har jeg ikke opplevd som noe problem. Vi har hatt et godt forhold til USA hele veien.

Si din mening i kommentarfeltet under!