— Utfallet av avstemningen var en overraskelse, for Tyrkiske myndigheter så vel som for amerikanske, sa talsmann Ari Fleischer.

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen avviste lørdag et forslag om å tillate USA å utplassere over 60.000 soldater ved baser i Tyrkia. Soldatene skulle etter planen ha invadert Irak fra nord under en eventuell krig.

— Det finnes andre måter å oppnå militær suksess på. Men lørdagens avstemning gjør det hele mer komplisert, sa Fleischer.

Forsinkelse

Tjenestemenn ved det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon sier et amerikansk angrep på Irak nå blir forsinket i minst en uke, selv om den tyrkiske nasjonalforsamlingen raskt skulle ombestemme seg og likevel godta den amerikanske styrkeoppbyggingen.

En høytstående kilde i det tyrkiske regjeringspartiet AKP sier imidlertid mandag at det ikke vil være aktuelt med noen ny avstemning på flere uker.

— Hvis alle styrkene må gå inn i Irak fra sør, så kan vi gjøre det på den måten. Men det ville være en fordel å ta seg fram til oljefeltene i nord så fort som mulig, for å hindre at kurderne tar kontroll over dem eller at de blir ødelagt. Et endelig "nei" fra Tyrkia vil absolutt komplisere ting i nord, sier en høytstående amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Garantert suksess

Ari Fleischer avviser at USA er avhengig av et positivt svar fra Tyrkia for å kunne gå til krig mot Irak.

— Hvis president George W. Bush velger å bruke makt, uansett hvilken måte det skjer på, så vil det militære resultatet utvilsomt bli vellykket. Det gjelder uansett hva Tyrkia måtte velge.

(NTB)