Tyrkia og USA var i dag ikke nærmere en avtale om å utstasjonere amerikanske soldater langs Tyrkias grenser, et nøkkelelement i USAs militære planlegging i forkant av en eventuell krig mot Irak, heter det i en kunngjøring fra Tyrkias statsminister Abdullah Gul.

Kunngjøringen kom etter en telefonsamtale mellom statsministeren og den amerikanske utenriksministeren Colin Powell onsdag.

Siste tilbud

USA er kommet med sitt siste tilbud om økonomisk hjelp til Tyrkia og venter nå på et svar fra den tyrkiske regjeringen.

Til gjengjeld for tyrkisk hjelp, har USA tilbudt tyrkerne 6 milliarder dollar i tilskudd og 20 milliarder dollar i lån.

— USA har ennå ikke tilfredsstilt Tyrkias krav om å la amerikanske soldater utplasseres i sine områder, sier visestatsminister Abdullatif Sener.

— Rammeverket for avtalen vi søker har ennå ikke materialisert seg, legger han til.

USA presser Tyrkia for å la amerikanske soldater bruke tyrkiske baser i en mulig invasjon av Irak nordfra.

— Det er ikke mye tid igjen. Det kommer en tid da planer må legges, avgjørelser tas og det kan ikke ta all verdens tid, sier en talsmann for Det hvite hus onsdag.

Utsetter avgjørelse

USA hadde ventet at den tyrkiske nasjonalforsamlingen i dag skulle avgjøre hvorvidt amerikanerne skal få lov til å utplassere tusenvis av soldater ved tyrkiske baser. Men den tyrkiske regjeringen utsatte også i går en votering.

I går sa Tyrkia at USA ikke må ta støtte til en krig mot Irak for gitt. Regjeringen i Ankara står fast på kravet om en ny FN-resolusjon som gir fullmakt til et militært angrep mot regimet i Bagdad, sa Tyrkias statssjef.

— Vi har hele tiden sagt klart fra om at utplassering av utenlandske soldater på tyrkisk jord kan godtas i en situasjon der dette vil være i samsvar med folkeretten, sa president Ahmet Necdet Sezer ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

— For at denne betingelsen skal være oppfylt, mener vi at FNs sikkerhetsråd må vedta en ny resolusjon som erstatter resolusjon 1441, framholdt han.

(NTB)