— Ambassadør Arne Aasheim fikk ingen umiddelbar forklaring fra marokkanske myndigheter på det som har skjedd. Men vi er blitt lovet et svar, som vi venter innen kort tid, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i Utenriksdepartementet.

Det var natt til i går at den norske delegasjonen, med Raftostiftelsens formann Arne Lynngård og fire andre menneskerettighetsforkjempere, ble kastet ut fra hotellrommene sine i El Ayun av væpnet opprørspoliti.

12 timer i bil

De fem var i Vest-Saharas hovedstad for å undersøke påståtte brudd på menneskerettighetene, utført av den marokkanske okkupasjonsmakten.

Nordmennene ble tatt med makt, plassert i to drosjer og kjørt med politieskorte ut av Vest-Sahara. Etter en 12 timers sammenhengende biltur kom de frem til den marokkanske byen Agadir i 12-tiden i går.

— Da vi kom frem, ventet politiet på oss her også. De ville ha oss videre. Men nå har vi fått lov til å overnatte her i natt, under politiovervåking, sa Arne Lynngård på telefon fra Agadir i går ettermiddag.

Han forteller om en svært anstrengende og ubehagelig tur.

— Vi har kjørt i ett. Politiet tillot ikke pauser, og sjåførene holdt flere ganger på å sovne. Det har vært lite med mat, drikke og søvn, sier Lynngård.

Kontakt ble banket opp

Med seg hadde han Ronny Hansen og Rolf Wermundsen fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, stortingskandidat og tidligere AUF-leder Eva Kristin Hansen og Kristian Tangen fra Fagforbundet. Delegasjonen skulle blant annet overvære en rettssak mot 16 ungdommer, som er tiltalt etter å ha demonstrert mot okkupasjonsmakten. Det har den siste tiden vært store demonstrasjoner og sammenstøt med politiet i Vest-Sahara.

Nordmennene var spesielt invitert av den lokale dommeren til å overvære rettssaken, men politisjef Hassan Ghafari i El Ayun ville det annerledes.

— Det hele begynte med at en lokal menneskerettighetsforkjemper som var med oss tidligere på dagen, Latif Allal, ble arrestert. Vi oppsøkte politiet for å finne ut hva som var skjedd, sier Lynngård. Det falt tydeligvis i dårlig jord hos Ghafari, som beordret dem ut av Vest-Sahara.

— Senere har vi fått vite fra sikre kilder at Allal ble kraftig banket opp før han ble løslatt, sier Lynngård.

- Urovekkende

For få uker siden ble tre opposisjonelle dømt til 15 og 20 års fengsel. Lynngård er sterkt bekymret for hva som kommer til å skje med aktivistene de har hatt kontakt med.

— Jeg håper norske myndigheter gir klar beskjed om hva de synes om dette.

Det skjedde i går, ifølge informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i UD, både overfor Europa-avdelingen i marokkansk UD og personlig med den marokkanske utenriksråden.

— Ambassadøren har både tatt opp den røffe behandlingen nordmennene fikk, og opplysningene om at lokale kontakter har vært utsatt for represalier. Det vi har fått høre er urovekkende, sier Bergesen.

Den norske delegasjonen tar sikte på å få til et møte med ambassadør Aasheim i Marokkos hovedstad Rabat i dag, før de reiser hjem.

Det planlagte møtet mellom delegasjonen og menneskerettsaktivisten Sidi Mohammed Daddach, som i 2002 fikk Raftoprisen, gikk fløyten på grunn av deportasjonen.