Khaled el Masri ante ikke hva slags reise han hadde i vente, da han i romjulen for to år siden satte seg på bussen hjemme i Ulm, Tyskland. Fembarnsfaren hadde kranglet med konen, han ville vekk noen dager og dro mot Skopje, hovedstaden i Makedonia. På grensen mellom Serbia og Makedonia ble den tyske statsborgeren stoppet, 31. desember 2003. Grensevaktene fattet interesse for passet hans, Masri måtte bli igjen mens bussen kjørte videre. Det var begynnelsen på et fem måneder langt mareritt, et mareritt som nå også lager problemer både for USA og den nye tyske regjeringen.

— Sparket, slått og truet

Hva som gjorde at Khaled el Masri vekket grensevaktenes mistanke, er uvisst. Ifølge amerikanske myndigheter hadde han navnelikhet med en etterlyst terrorist.

I alle fall: Masri ble først fraktet til et hotell i Skopje, der han sier han ble holdt innesperret og beskyldt for å ha vært i treningsleirer for terrorister i Pakistan og tilhøre toppledelsen i al Qaida. Deretter ble han fløyet til Afghanistan. Han forteller at han bind for øynene, ble iført en kjeledress og deretter dopet ned av maskerte menn før flyreisen. I fangehullet i Kabul skal han ha blitt slått, sparket og truet av avhørslederne, som han sier snakket engelsk med amerikansk aksent. «Du er på et sted der lover ikke finnes. Ingen vet at du er her, har du skjønt det?» skal Masri ha fått beskjed om.

Skal ha blitt orientert

Når hans historie likevel er kommet ut, er det fordi amerikanerne etter hvert skjønte at de hadde tatt feil mann. Fembarnsfaren ble løslatt etter fem måneder i fangenskap, og sendt hjem til Tyskland via Albania.

I april i år vedgikk amerikanske talsmenn at arrestasjonen av el Masri var en alvorlig feil, og at han ble holdt for lenge da tabben først var oppdaget.

I mellomtiden har statsadvokaten i München åpnet etterforskning av kidnappingen.

Søndag kunne Washington Post fortelle at tyske myndigheter har visst mer om behandlingen av Masri enn de har villet innrømme. Allerede i mai 2004, omtrent samtidig med at Masri ble løslatt, skal daværende innenriksminister Otto Schily ha blitt orientert av den amerikanske ambassadøren, Dan Coats, om CIA-tabben. Amerikanerne skal ha beklaget, og samtidig bedt om at historien ikke ble gjort kjent.

Møter Merkel i dag

For den nye tyske regjeringen kommer avsløringen om at tyske myndigheter skal ha visst om amerikanernes praksis så lenge, ytterst ubeleilig. Amerikanerne er satt under press av blant andre Tyskland, etter påstander om hemmelige fangetransporter og hemmelige fengsler der det foregår tortur under avhør både i Øst-Europa og Asia. Europarådet har satt i gang formell granskning av de påståtte menneskerettighetsbruddene, og britene har bedt amerikanerne om en forklaring på vegne av EU.

Ifølge magasinet Der Spiegel skal tyske luftfartsmyndigheter ha lagt frem en liste på hele 437 flyginger via tysk luftrom eller tyske flyplasser, der det er mistanke om CIA-fangetransporter.

Kansler Angela Merkel skal i dag møte utenriksminister Condoleezza Rice i Berlin. Der blir flyene og fengslene garantert et tema, slik de også er ventet å prege utenriksministermøtet i NATO, der Rice skal delta senere denne uken.