El-Masri-saken er en av grunnene til at Tyskland blir utpekt som en av synderne i Europarådets rapport.

Bruktbilselgeren fra Neu Ulm i Sør-Tyskland ble arrestert på den makedonske grensen nyttårsaften 2003, og senere fløyet til Afghanistan, der han ble satt i et amerikansk fengsel. Tyske myndigheter har helt til nå hevdet at de ikke ante noe om det som foregikk.

Hvorfor el-Masri ble bortført av CIA er fortsatt uklart. Da BT intervjuet 42-åringen i vinter, fortalte han at CIA-agentene blant annet var opptatt av pengeoverføringer fra en norsk konto – penger som ifølge el-Masri var oppgjør for bruktbiler han hadde solgt til Norge.

Det som er sikkert, er at han etter nesten et halvt år i det afghanske fangehullet ble fløyet tilbake til Europa og satt på frifot. Samtidig fikk tyske myndigheter beskjed fra den amerikanske ambassaden om at kidnappingen hadde vært en lei misforståelse.

«Glemte» bortføringen

New York Times, som først fortalte om bortføringen, skrev at den tyske ambassaden i Makedonia ble underrettet om arrestasjonen mye tidligere. Dette har tyskerne benektet på det sterkeste – helt til sist uke. Da gjorde Bundesnachrichtendienst (BND) – den tyske etterretningen – helomvending. De innrømmer nå at en av deres medarbeidere i Makedonias hovedstad Skopje ble fortalt om CIA-aksjonen bare noen få dager etter at tyskeren ble tatt.

BND-ledelsen unnskylder seg med at deres medarbeider i Skopje «glemte» det han hadde fått høre av makedonerne, og at han aldri fortalte det videre til sine overordnede. Først da han ble varslet om at han må vitne under ed for en parlamentarisk kommisjon som skal granske den tyske etterretningstjenestens gjøren og laden, vendte hukommelsen tilbake, ifølge BNDs offisielle versjon.

Søksmål og etterforskning

Den er det flere som finner politikerne lite troverdig – både fordi el-Masri-saken har vært bredt omtalt i alle tyske medier i månedsvis, og fordi den er blitt gransket internt i BND.

– Jeg kan ikke forestille meg at BND-medarbeideren i Skopje ikke informerte sine foresatte, sier Jürgen Koppelin fra liberale FDP.

Bortføringen etterforskes fortsatt som en straffesak av tysk påtalemakt. El-Masri har også reist søksmål mot CIA i USA.